Noć muzeja

Noć muzeja

Umetnik je prisutan

Petnaesta Noć muzeja, koja se 19. maja od 17 časova sve do sat iza ponoći održava na više od šezdeset lokacija širom Beograda, donosi jednu sasvim novu turu Umetnik je prisutan. Na više lokacija u gradu posetioce Noći muzeja dočekivaće umetnici, vodeći ih kroz svoje izložbe, družeći se sa njima i razgovarajući o svojim delima i njihovom nastanku, inspiraciji i pričama koje kriju, a neki od njih učiće zaintresovane posetioce novim veštinama i tehnikama. Na ovaj način Noć muzeja nastavlja da produbljuje iskustvo koje posetioci muzeja i galerija stiču tokom ove večeri, pružajući im jedinstvenu priliku da dobiju sasvim nove i znatno ličnije uspomene na najlepšu noć u muzejima.

Bilo da su u pitanju kultni plakati za JDP i Narodno pozorište, čuvena Nolitova izdanja ili omoti omiljenih domaćih ploča, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas. Njegovi radovi, deo izložbe „Uspomene i grafički dizajn – Budi umetnik“ biće polazna tačka za druženje sa umetnikom u Narodnoj biblioteci Srbije tokom Noći muzeja, sa početkom u 21, 22 i 23 časa.

Galerija ULUS za ovogodišnju Noć muzeja priprema izložbu „Licem u lice sa pobednikom“ koja će okupiti neke od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika i umetnica, a sve ih povezuje muški akt kao glavna inspiracija. Čak je i Meštrovićev „Pobednik“, simbol Beograda naručen od strane gradskih vlasti, završio skrajnut na Kalemegdan. Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u Galeriji ULUS-a stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika Kosta Bunuševac izvešće svoj novi performans „Ideal je pobedio“ u Galeriji SULUJ. U okviru izložbe „Retrospektiva – Cite!“, Bunuševac će od 21 sat podsetiti publiku na to zbog čega njegovo ime zauzima posebno mesto na srpskoj savremenoj sceni. Svojim umetničkim pobunama, performansima, provokativnim delima i decenijama starim televizijskim emisijama koje i danas izgledaju sveže i ispred vremena, Bunuševac je hrabro osvajao komad po komad slobode kako za sebe, tako i za generacije umetnika koje je inspirisao.

Uz brojne pobednike koji su pisali istoriju, autorke projekta, Aleksandra Jovanić i Čarna Manojlović ove noći žele da skrenu pažnju posetilaca i na hrabre pobednice bez kojih naša prošlost, a ni sadašnjost, ne bi bile iste! U Ustanovi kulture Parobrod one će posetioce na zanimljiv način upoznati sa prvom srpskom lekarkom, sa našim prvim politički obrazovanim feministkinjama, sa školovanim fotografkinjama, arhitekticama. Kroz inspirativnu postavku "Hrabre žene putuju kroz vreme" posetioci će moći da se pridruže razgovoru autorkama izložbe, kroz koji će biti u prilici da otkriju donekle zanemarenu žensku stranu srpske istorije.

Art komuna Dorćol Platz u Noći muzeja ugostiće brojne ulične (street art) umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske, koje će zajedničkim snagama tokom trajanja manifestacije raditi na oslikavanju fasade Dorćol Platz-a. U okviru Noći muzeja, pored oslikavanja fasade kulturnog centra Dorćol Platz, publika će od 19 časova moći da učestvuje i u razgovoru sa umetnicama.

Galerija Singidunum biće stanica sa koje će svi posetioci moći da se otisnu na put u srednji vek i otkriju svilenu lepotu ćirilice. Njihov vodič na ovom putovanju biće slikarka i dizajnerka Olivera Milunović, koja će predstaviti svoje crteže i slikanu svilu na kojima je glagoljica, staroslovensko pismo i potpuno novo pisano ćiriličko pismo.

Dela švajcarskih umetnica Fransoaz Emeneger i Kristian Hamašer biće prikazana na izložbi „Limes – Razgraničenje“ u galeriji Haos. Kroz različite forme i likovni rukopis, njihovi radovi preispitivaće granice koje razdvajaju ljude, prostore i ideje. Jedna od umetnica, Fransoaz Emeneger od 18 časova štampaće i potpisivaće grafike. Sa publikom će se u Noći muzeja družiti i Mikan Ančić, naš slavni slikar koji je osvojio domaću i svetsku scenu jedinstvenim umetničkim izrazom, a njegovo remek-delo „Otmica Evrope“ nagrađeno je prestižnim priznanjem u pariskom Gran paleu 2007. godine. Uz izložbu njegovih radova, u Galeriji RTS-a od 18 časova biće predstavljena monografija o Aničiću, koju potpisuje likovni kritičar Dejan Đorić.

Pored pomenutih, posetioci će moći da se druže sa umetnicima i na ostalim lokacijama u Beogradu.