Noć muzeja

Noć muzeja

Noć muzeja 2013

Sedma nacionalna i X Beogradska „Noć muzeja"

Noć muzeja sinoć je održana u 40 zemalja Evrope, 68 gradova Srbije, 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji.

Beograd je zabeležio 190.000 poseta na 60 lokacija, a najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, život Obrenovića u Konaku Kneza Miloša, ali i novo zdanje Kinoteke i Palata Srbije.

Tajnu lokaciju - beogradsku mumiju, u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, videlo je 550 najvernijih ljubitelja Noći muzeja.

Novi Sad je u Noći muzeja zabeležio 120.000 poseta, a građane vojvođanske prestonice najviše su zanimali programi koje su pripremili Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Galerija Matice srpske.     Kako su naveli organizatori, čekalo se u redovima za ulazak u unutrašnjost sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, brod Rečne flotile, kao i za program "Lice sa novčanice" u OTP banci.Gerilski mural na kući Đure Jakšića naišao je na pravo odobravanje posetilaca jubilarne Noći muzeja u Kragujevcu koji je u noći 18. maja, a zabeležio više od 20.000 poseta.U Muzeju stara livnica izložba fotografija "Zastava oružja", Narodni muzej, ali i koncerti Block Out-a i Parlamenta držali su budnim posetioce Noći muzeja u ovom gradu. Bor je uz lepo vreme i 2.000 poseta predstavio rituale i običaje za svadbe iz gradske i seoskih sredina srpskog i vlaškog stanovništva.

Izložbu pod nazivom "Udaj se za mene" upotpunile su modna revija venčanica i blokovi ljubavne poezije i aforizama na temu braka.

U Šapcu, na 13 lokacija, najčešće su u Noći muzeja šetale porodice sa decom. Najpopularnija je bila izložba modela šešira u Narodnom muzeju kao i obeležavanje 200. godišnjice od izlaska prvog dnevnog lista "Novina serbskih".

Na severu Srbije, u Subotici, najviše se šetalo kroz Gradski muzej čija je izložba bila posvećena 225 godina od rođenja Vuka Karadžića i 165 godina od pobede njegove reforme. Reklame u Vojvodini od 1941. godine izazvale su veliku pažnju, pa su subotički muzeji, galerije i izložbeni prostori zabeležili 12.000 poseta u samo jednoj noći.

Od 17 lokacija u Nišu, najinteresantnije za obilazak bili su Narodni muzej, u kome je otvorena izložba skulptura vajara Antuna Augustinčića, Ćele kula, ali i dečja izložba "Budućnost u boji" u Dečjem centru Niš.     Nekoliko hiljada Čačana pratilo je 15 programa u okviru "Noći muzeja" koji je u Čačku održan po deseti put, na devet lokacija. Realizator i koordinator "Noći muzeja" u Čačku bila je Umetnička galerija "Nadežda Petrović", a pored nje , u programu su učestvovali i Narodni muzej, Dom kulture, Gradska biblioteka, Međuopštinski istorijski arhiv, Centar za vizuelna istraživanja "Krug", kafe "Žuta kuća" i Kulturni centar "Lift".

Posetioci su videli izložbe crteža Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić, kao i karikatura Pjera Križanića u Umetničkoj galeriji, u Domu kulture - likovnu izložbu Prolećnog anala, dokumentarnu izložbu fotografija o pocecima i razvoju rokenrola u Čačku i izložbu arhitrektonskih projekata.