Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Kuća porodice Veljković nova lokacija 15. Noći muzeja

Jedna od  12 novih lokacija, koje će ove godine otvoriti vrata posetiocima petnaeste Noći muzeja je kuća porodice Veljković. 

Stara porodica Veljković, poreklom iz Paraćina, čiji koreni sa rodonačelnikom Veljkom Mirkovićem sežu do Karađorđevih vremena, od I srpskog ustanka, imala je kontinuirano učešće u političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju Srbije. Njeni članovi učestvovali su u Karađorđevom ustanku, donošenju Sretenjskog ustava, pisanju Agrarnog zakona, uspostavljanju jugoslovenskog dinara, osnivanju Srpskog književnog glasnika i bavili su se sakupljanjem umetničkih dela.

Kuća porodice Veljković nova lokacija 15. Noći muzeja

U dvorištu kuće nalazi se zdanje koje danas koristi Centar za kulturnu dekontaminaciju, ali je u međuratnom periodu ovde bio prvi muzej evropske umetnosti na Balkanu koji je činila kolekcija Vojislava Veljkovića. Poznatiji pod nazivom Museo u međuratnom periodu, paviljon je bio dom velikom broju prestižnih dela likovne umetnosti stranih i domaćih autora, poput Fužite, Benara, Paje Jovanovića, Bete Vukanović, Nadežde Petrović i drugih, kao i bronzanim odlivcima Mikelanđelovih i antičkih skulptura koje su vrlo retke u svetu.

U Noći muzeja posetioci će između ostalog moći  da vide Sretenjski ustav, turska dokumenta s kraja 18. do početka 19. veka, pisma Nadežde Petrović, originalne slike Bete Vukanović, Marka Murata i Ane Marinković i još mnoštvo predmeta i umetničkih slika porodice Veljković. Kroz kuću, ali i storiju porodice koja je svakako obeležila istoriju Srbije posetioce će u Noći muzeja voditi Katarina Veljković, naslednica porodice Veljković.

Kako bi sačuvala od zaborava naslednica porodice Veljković je osnovala Udruženje “Stare kuće Srbije” koje je ujedno i član evropskog uduženja u Briselu.