Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Subotica

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Sloboda u tehnici slame

Sloboda u tehnici slame

SRP je radionica osnovana u Gerontološkom centru,  Gerontološkom klubu Centar I u Subotici, 12. novembra 1996. godine, sa ciljem da se uključe sve zainteresovane slamarke penzionerke i slamari penzioneri iz svih gerontoloških klubova sa ciljem da se sačuva tradicija slikanja i pletenja u tehnici slame. Radionica  broji dvadesetak svojih stalnih članova.

Ono što karakteriše ovo radionicu jeste otvorenost za saradnju sa svim ostalim postojećim udruženjima koja se bave ovom vrstom stvaranja. Izložbama koje se organizuju imamo za cilj da se promoviše ova vrsta umetnosti i tradicije, obrazovnim radom pokušaju edukovati mlađe generacije koje bi nastavile da neguju ovu vrstu umetnosti. Svake godine sekcija beleži brojne izložbe kako u ustanovi tako i van ustanove. Učestvovali smo na Uskršnjoj izložbi Gerontološkog centra, na Dužijanci, žetelačkim svečanostima, na 13.maksimirskim jesenima u Zagrebu, na Interetno festivalu, na izložbi u Minhenu gde smo išli preko projekta koji je realizovala subotička lokalna samouprava, na MIRK-u, na koloniji u klubu, božićnoj izložbi u klubu.

Od slame se izrađuju perlice, prstenje, ukrašavaju se uskršnja jaja, izrađuju čestitke za božićne i novogodišnje kao i uskršnje praznike i naravno slike.

U klubu postoji stalna postavka radova u tehnici slame. Postavka je tematska i menja se  zavisno od događaja koji se obeležavaju u ustanovi tj u gerontološkim klubovima. Izložbe radova koje organizujemo su  posvećene određenom istorijskom periodu, prazniku, znamenitim građevinama ovog područja, radovima koji oslikavaju različite pejzaže, verskim motivima...