Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Vršac

Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

"Porta sacra"

"Porta sacra"

Serija radova predstavlja impresionističko - enformelski omaž Klodu Moneu, ali u isto vreme i jednu čistu formu, težište, centar u kome se spajaju materijalno i psihološko. Materijalno ili opipljivo zapažamo kroz likovni izraz predstava određenih arhitektonskih elemenata, ali i kroz izrazito intenzivne boje koje su u isto vreme tople i hladne, optimističke, melanholične, sentimentalne, vitalne odnosno aktivne, borbene, jednom rečju boje koje odišu pulsom i imaju svoje kretanje. Boja od latinskog portrahere što znači izaći na videlo, u dodiru je sa nesvesnim, jer se nalazi unutar određenog psihološko-fizičkog prostora i predstavlja bezvremenu manifestaciju arhetipa svetosti, odnosno prisustva nečeg što je iznad nas. S toga ova serija radova čini jednu metafizičku arhivu istorijsko-mentalnih produkata i sklopova.

Tačka susretanja Zmaj Jovina 16

Udruženje „Tačka susretanja” nastalo je iz prirodne potrebe da se kulturni dremež našeg grada probudi i stvori mesto gde se pruža mogućnost svim građanima, posebno mladima, da stiču znanja i iskustva i da se kulturno nadograđuju uz alternativne sadržaje; sve to u službi popularizacije i promocije nauke, umetnosti i kulture (nacionalne, internacionalne).

Različite aktivnosti: promocije, prezentacije, performansi, tribine, koncerti, projekcije, izložbe i drugi vidovi realizacije programa, ne zadovoljavaju uvek samo  visoke akademske standarde, već svojom otvorenošću i širinom omogućuju zavidan amaterski nivo koji je prilagođen izazovu mladih, talentovanih, ali neafirmisanih stvaralaca.

Izvorište našeg Udruženja je entuzijazam i altruizam, budući da smo samonikli, bez materijalne podrške, ali sa velikom željom da dokažemo da duhovno uvek nadilazi materijalno, efemerno i da je ljudski potencijal neprocenjiv, samo mu treba dati priliku da to i potvrdi.

Udruženje postoji već dve godine, za to vreme organizovano je više od 70 događaja od kojih je jedan bio regionalnog karaktera – susret sa piscima iz BiH, Hrvatske i Slovenije pod nazivom “Regionalna priča”. Posete značajnih ličnosti iz kulture, navešćemo samo neke: Vasa Pavković, David Albahari, Vule Žurić, Goran Skrobonja; Ilija Bakić, Enes Halilović, Zoran T. Popović, Uglješa Šajtinac, Muharem Bazdulj, Uglješa Colić, Darko Donevski i Uroš Krčadinac…

Imamo odličnu saradnju sa Udruženjem Vetrograd, Ekološkim udruženjem Avalon; Centrom za promociju nauke, koji su priredili niz zanimljivih predavanja iz nauke, zatim saradnja sa Muzičkom školom “Josif Marinković” iz Vršca. Niz izložbi slika i fotografija kako umetnika iz Vršca, tako iz drugih mesta iz Srbije, pomenućemo izložbu slika malog formata Udruženja nezavisnih umetnika Novog Sada; humanitarna izložba slikara Blagoja Milojevića…

telefon: +381 64 489 62 52 e-mail: salonkodporte@gmail.com website: