Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Subotica

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

„Otvorena vrata Bunjevke 2019“

„Otvorena vrata Bunjevke 2019“

Otvaranje nove stalne muzejske postavke pod nazivom „Narodna nošnja bačkih Bunjevaca XIX veka“ u 19h

Izložba na otvorenom „U čast slave i slobode“ 

Dečja modna revija na otvorenom  „Biti moderna a svoja“ u 20h 

„Kolo“ veče bunjevačkih izvornih pesama i igara u 21h

KUD „Bunjevka“ Marije Bursac 8

Udruženje KUD „Bunjevka“ osnovano je 1996. godine i bavi se isključivo očuvanjem kulture, tradicije i običaja Bunjevaca. U Subotici i okolini prepoznatljiva je po organizovanju bezbroj etno izložbi, tradicioalnih uskršnjih i božićnih izložbi narodnih rukotvorina i kolekcionara, kao  i drugih sadržaja tipa pozorišnih  predstava, koncerata, tribina i dr. na temu bunjevačkog narodnog stvaralaštva.

Od  2008. godine u svojim prostorijama ima dve stalne etno postavke:

prva postavka  „Salaš“ sa tremom-ambetušom iz koga se ulazi u sobu sa starinskim nameštajem (dolaf, sto, klupa, stara peć, stan-razboj, starinske slike, pokućstvo) s početka XX veka.

druga postavka je “Divojački štafir“, devojačka soba spremljena kao miraz za udaju, nameštena sa starinskim raritetnim nameštajem spavaće sobe u rokoko stilu, sa eksponatima bunjevačke narodne nošnje s početka XX veka.   U okviru članstva KUD „Bunjevka“ postoje i drugi kolekcionari koji se žele uključit u manifestaciju noć muzeja, npr: kolekcionar molitvenika na ikavici XVIII i XIX vek, kolekcionar križeva – krstova i dr.

KUD Bunjevka želi svojim učešćem dati svoj doprinos u manifestaciji  „NOĆ MUZEJA 2011“, na jedan specifičan način, prezentovanjem tradicionalne bunjevačke kulture,  kroz više sadržaja koji se mogu ponuditi u okviru svojih prostorija.
Posetioci te večeri imali bi prilike naći se u ambijentu i osetiti čari života od prije 100 godina.