Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Sombor

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Otvaranje izložbe „Anri de Tuluz-Lotrek“

Otvaranje izložbe „Anri de Tuluz-Lotrek“

Izložba „Anri de Tuluz-Lotrek – litografije, plakati i ilustracije naslovnih stranica“ u galeriji kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru se realizuje u saradnji sa Srednjoevropskim kulturnim centrom iz Novog Sada. Izložba sadržI 25 litografija i originalnih naslovnica modnih magazina slavnog francuskog slikara Anri de Tuluz-Lotreka. Izložba se otvara 18.5.2019. U okviru manifestacije „Noć muzeja“. Postavka izložbe će trajati do 8.6.2019. godine.

Anri de Tuluz-Lotrek,  francuski slikar, grafičar i ilustrator, rođen je u staroj francuskoj porodici plemićkog porekla. Učen od strane akademskih slikara, u ranoj mladosti je slikao konvencionalne radove sa motivima prirode i konja, da bi se kasnije okrenuo naturalizmu, te impresionizmu. Kasnije će formirati sopstveni stil. On postaje postimpresionistički slikar i litograf koji u svojim radovima oslikava boemski život u Parizu tokom 19. veka. Širu pažnju javnosti Tuluz-Lotrek je osvojio serijom plakata koje je napravio za, tada otvoreni Mulen Ruž, čiji je bio redovan gost. Njegove slike, koje su bespoštedno otkrivale sjaj i bedu pariskog društva, sadržavale satiru, grotesku, otkrivale komediju čoveka i izazvale tugu i razočarenje, bile su dočekane ili oduševljenjem ili oštrim neodobravanjem.

Tuluz-Lotrek u svojim radovima pridaje važnost crtežu, liniji i naglašenim bojama. Jasan uticaj japanizma može se uočiti u njegovim plakatima koji najavljuju predstave, kabaree i razne događaje kao i na ilustracijama naslovnih strana modnih časopisa.

Kulturni centar „Laza Kostić" Laze Kostića 5

Kulturni centar "Laza Kostić" osnovan je 28.11.1995. god. odlukom SO Sombor. Sedište ustanove je Venac Radomira Putnika br. 2 kojoj pripada i Galerija u ulici Laze Kostića br. 5.
Kulturni centar je osnovan kao naslednik slavne "Likovne jeseni" i nosi ime najznačajnijeg književnika koji je ikada živeo i radio u Somboru. Kulturni centar je od samog početka upućen da deluje u više od jedne oblasti umetnosti.
Prihvatajući savremeni koncept organizacije kulturnog života okreće se različitim sferama kulturnog stvaralaštva.
Najprepoznatljivija delatnost Kulturnog centra je izložbena aktivnost u jednoj od najboljih malih galerija u zemlji, no rad ustanove ne ogleda se samo u galerijskoj delatnosti: muzički, scenski, književni programi, izdavaštvo, podrška aktivnostima mladih kao i kulturnoumetničkom amaterizmu, daju celovitu sliku o radu ustanove.
Kulutrni centar svojim angažovanjem upotpunjuje predstavu o Somboru kao gradu kulture i umetnosti.

telefon: 025 22-583 e-mail: galerijalk@open.telekom.rs website: http://www.kcsombor.org.rs/