Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Odbrana 78

Posebnom pričom o slobodi biće obeležene dve decenije od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Kroz multimedijalni sadržaj i arhivski materijal koji do sada nije izlagan u javnosti, podsetićemo se na važne događaje koji su obeležili kraj devedesetih godina prošlog veka.

Odbrana 78

Posebna pažnja posvećena je nevinim žrtvama, civilima, vojnicima i policajcima koji su svoj život položili u odbrani Srbije. Posetiocima će uz to biti predstavljeni i brojni eksponati, poput makete aviona MiG 29 ili makete raketnog sistema NEVA u punoj veličini, koji su 1999. godine izrađeni u cilju obmanjivanja neprijateljske avijacije.

Projekat Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Autor: Dušan Jovović

Muzej grada Beograda Resavska 40b

Misija Muzeja grada Beograda je da, kao muzej vrlo kompleksnog tipa, prikuplja, štiti, izučava i prezentuje kulturnu baštinu Beograda i beogradskog područja iz perioda poslednjih sedamdeset vekova. Muzej, bogatstvom svih svojih zbirki raznih perioda, u prilici je da sačinjava komparativne i transvremenske slike ovog prostora. Posebno, u opreci kalendaru destrukcije beogradske istorije i teškom ugrožavanju urbane kulture, posebno u HH veku i pri njegovom kraju, Muzej treba i mora da uzme učešća u strpljivoj i teškoj borbi za istinsku urbanost koja u sebi uvek na prvom mestu konotira kulturu dijaloga.Vizija Muzeja je savremena institucija propulzivna koliko je to za muzeje realno da bude, punkt saznavanja i radosti za Beograđane i sve ostale, sa jasnom identifikacionom notom oko milion i po ljudi koji su nedvosmislena potencijalna publika, zašla u Muzej grada Beograda u meri njegove gravitacijske uspešnosti. U Muzeju, nakon smeštanja u novu zgradu, u Resavskoj ulici, ne sme više biti fundamentalnih problema zaštite predmeta. Poslovanje Muzeja, u viziji o kojoj govorimo, takvo je da, finansijski, prihodi dosegnu trećinu godišnjeg budžeta za programe.
Osnivač Muzeja, Skupština grada Beograda, svojski se potrudila da se reši problem smeštaja Muzeja grada i, u sklopu realističnih opcija, opredelila se, zajedno sa ljudima koji su vodili Muzej, za opciju nabavke jedne reprezentativne vojne zgrade u centru Beograda. Radi se o zgradi Nove vojne akademije, arhitekte Dimitrija T. Leka, iz 1899-1900. godine, na ulicama Nemanjinoj, Resavskoj i Birčaninovoj. Zgrada ima, u svim nivoima, oko 10.000 kvadratnih metara površine. Nije proglašeni spomenik kulture.