Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Kikinda

Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Noć muzeja u TERRI

Noć muzeja u TERRI

Od 18.00  Škola – radionica tradicionalne banatske veštine/igre vezane za glinu, Topanja i takmičenje u topanju.
Od 20.00 Otvaranje izložbe "Skulptura u terakoti iz fundusa TERRA – FIGURACIJA" , u galeriji muzeja "TERRA"
Od 18.00 Muzički program DJ MC ANIMA MUNDI
Od 19.00 Multi - instrumetalista Milan Vašalić – Banatske Gajde
Od 21.00 ONE BOY SHOW – Dušan Milešević - Homage to F. Mercury
Od 21.30  the Kretzoni & Van Mile duo – instrumetalni pejsaži
Od 22.00 Premijerni nastup elektro POP Funk & Schlank sastava - VIS ANIMATRIX

Digitalne art projekcije predstaviće multimedijalni umetnici Aleksandar Joksimović i Slaviša Starčev.
+ GOSTI IZNENAĐENJA
Muzej će prilikom održavanja manifestacije biti osvetljen i animiran scenskom iluminacijom CIGANOVIĆ STUDIA

Program će se održati u muzeju "TERRA"

Terra Trg srpskih dobrovoljaca 25

Centar za likovnu i primenjenu umetnost ''TERRA'' je ustanova kulture čija je osnovna delatnost izlagačka, i ona se realizuje kroz samostalne i grupne izložbe koje se održavaju u galeriji "TERRA". Koncepcijski, galerija podržava moderan i postmoderan pristup shvatanju umetnosti, ali je otvorena i za druge oblike savremene umetničke prakse. Osim izložbene delatnosti, Centar za likovnu i primenjenu umetnost ''TERRA'' organizuje Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti "TERRA". Simpozijum "TERRA", osnovan je i prvi put održan 1982. godine, i od tada se održava svake godine od 01. do 31. jula, u objektu stare industrijske arhitekture koji je izgrađen 1895. godine. Na simpozijumu "TERRA" svake godine učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva.

Do sada je na simpozijumu "TERRA" učestvovalo 373 vajara. Na njemu su stvarali umetnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Holandije, Italije, Francuske, Norveške, Škotske, Austrije, Engleske, Turske, Nemačke, Grčke, Rumunije, Češke Republike, Bugarske, Danske, Španije, Izraela, Egipta, SAD, Meksika, Perua, Argentine, Indije, Bangladeša, Južne Koreje i Japana. U fundusu simpozijuma ''TERRA'' nalazi se oko 1000 skulptura. Određen broj skulptura nalazi se u prostoru stare ciglane, u parkovima IGM ''Toza Marković'', u zgradi SO Kikinda, na gradskom trgu, stalnoj postavci Narodnog muzeja Kikinda, dok se u Beogradu nalazi jedna velika skulptura. Simpozijum ''TERRA'' je 1999. godine, uz beogradskog slikara Todora Stevanovića bio jugoslovenski predstavnik na LXVIII Bijenalu Likovne umetnosti u Veneciji. Nakon održavanja Bijenala, pet skulptura je poklonjeno gradu Veneciji i nalaze se u tamošnjem legatu.

Skulpture sa simpozijuma "TERRA" se prezentuju na godišnjim izložbama koje se održavaju u galeriji "TERRA" i na delu gradskog trga početkom jula svake godine. Otvaranje godišnje izložbe ujedno predstavlja i svečani početak aktuelnog saziva Simpozijuma "TERRA".

Skulpture iz fundusa simpozijuma "TERRA" prezentovane su i na brojnim izložbama u mnogim gradovima u Srbiji i inostranstvu.

U daljem planu razvoja "TERRE" je otvaranje fakulteta za specijalističke, master i doktorske studije na temu skulpture u terakoti velikog formata. Budući studenti ove visokoškolske ustanove imaće u "TERRI" sve uslove neophodne za kvalitetno pohađanje nastave, rad i stručno usavršavanje (sala za predavanja, radionice za izradu skulptura, sušare, peći za pečenje kao i svu neophodnu stručnu pomoć). Zahvaljujući već pomenutom jedinstvenom znanju akumuliranom tokom skoro tri decenije, uvereni smo da ćemo biti veoma atraktivni i kurentni na planu obrazovanja. Time bi ''TERRA'' postala jedinstven nastavni punkt u Evropi.

telefon: 0230 26 508 e-mail: office@terra.rs website: http://www.terra.rs