Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Valjevo

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Izrada odeće za lutku

Izrada odeće za lutku

Izrada odeće za lutku - dečja radionica, autor:  Aleksandra Maksimović, u 19.00 - Centralna postavka

Prateći programi u toku cele večeri:
-    Zagonetni predmet, pogodi njegovu namenu, sala centralne postavke
-    Kad su mamuti hodali, ostaci mamuta po prvi put na postavci Narodnog muzeja Valjevo, prijemna sala, Elizabeta Čebašek i Đorđe Đenić, kustosi arheolozi
-    Igrajmo se zajedno, drutvene igre, sala centralne postavke
-    Delimo uspomene zajedno, pano za fotografisanje, sala centralne postavke

Narodni muzej Trg vojvode Mišića 3

Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine od strane Opštine Valjevo. Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, najstarijoj zradi u Valjevu, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, pre nego što su bili posečeni na obali Kolubare. Od samih početaka Muzeja velika pažnja se poklanjala obrazovno-vaspitnoj i kulturološkoj funkciji, a u okviru muzeološke delatnosti postavljen je temelj svim današnjim zbirkama, kroz terensko-istraživački rad, kupovinu, razmenu ili poklone, zaštitu, trezoriranje i dokumentarističku obradu zbirki, kao i različite vidove ekspozicije.
Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) dobio plaketu Mihailo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u prethodnoj godini, a nova postavka je od čitalaca i žirija lista napred ocenjena kao kulturni događaj godine. Posebno priznanje je ono koje spontano daju posetioci. Stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo su trenutno najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.

telefon: 014 221 041 e-mail: nmva@ptt.rs website: http://www.museum.org.rs

U okolini