Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Loznica

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Izložba „Zvonari slobode“

Izložba „Zvonari slobode“ autora Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića

 Izložba „Zvonari slobode“
Muzej Jadra Save Kovačevića 1

Želja da se bogata istorijska prošlost Jadra sačuva, da se narodne tvorevine prikupe, običaji zabeleže, motivisala je Samoupravnu interesnu zajednicu kulture Opštine Loznica da 24. maja 1984.godine donese Odluku o formiranju Osnivačkog odbora Muzeja. Obavljanje stručnih, muzeoloških poslova SIZ kulture poverila je Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, koji je prihvatio obavezu da uradi stalnu postavku, po Odluci odbora, u zgradi „Stara apoteka“ u Loznici.
 Već u 1986. godini stvoreni su uslovi da se postojanje jedne ovakve ustanove u kulturi pravno ozvaniči, što je Skupština Opštine Loznica i učinila 30.juna 1986. godine, donoseći Odluku o osnivanju Muzeja Jadra u Loznici. Iste godine 8.decembra SO Loznica donosi Odluku o proglašavanju zgrade „Stara apoteka“ u Loznici za kulturno dobro, jer po svojim svojstvima predstavlja najlepši primerak gradske arhitekture u ovom delu Srbije.
 Naredne godine stručni radnici Muzeja Jadra i Istorijskog muzeja Srbije iz Beograda rade na sistematskom prikupljanju predmeta i popunjavanju muzejskih fondova. Formirane su arheološka, etnološka, istorijska, numizmatička zbirka i odelenje za muzejsku dokumentaciju.
 Sticajem raznih okolnosti Odlukom SO Loznica u januaru 1999. godine Muzej Jadra gubi samostalnost i pripaja se Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici, u okviru koga nadalje obavlja svoju osnovnu delatnost.