Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Bela Crkva

Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Izložba "Granice slobode"

Na lokaciji u Češkom domu, u Beloj Crkvi, izložba ”Granice slobode”, radovi u kombinovanoj tehnici - foto kolaži, inspirisani pojmom granice slobode i video prezentacije reprezentativnih utvrđenja, tvrđava i zamkova na teritoriji Republike Srbije i Republike Češke

Izložba "Granice slobode"

Ovogodišnja izložba zasniva se na sveprisutnoj i aktuelnoj temi osvajanja, uspostavljanja i očuvanja slobode, postavljanja, pomeranja i brisanja granica u svakom smislu. Pojam granice slobode , kontradiktoran, istovremeno ograničava i oslobađa, predstavlja liniju razdvajanja i povezivanja i područja, i ljudi, i kultura. Granica, dakle deli prostor i deli vreme. Granica slobode može biti nasleđena, nametnuta, dogovorena.  Koncept i motiv granica slobode vezuju su za pojam  utvrđenja, tvrđave, zamka u različitim umetničkim formama i medijima.

Češki dom 1. oktobra 42

Nacionalni savet češke nacionalne manjine je institucija na republičkom nivo i najviše je samoupravno telo nacionalne manjine Čeha koje ima javna ovlašćenja i koja zastupa interese i predstavlja nacionalnu manjinu u oblastima: obrazovanja, kulture, informisanja na jeziku nacionalne manjine, službene upotrebe jezika i učestvuje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima, kao i osniva odgovarajuće ustanove u ovim oblastima. Doprinosi očuvanju identiteta Čečkog naroda na teritoriji Srbije. Doprinosi negovanju bogatstva različitosti, multikulturalnosti, multietničnosti, kao i bogatstvu zajedničkog života. Sedište nacionalnog saveta nalazi se u Beloj Crkvi.