Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Lazarevac

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Stalna postavka Legata i Savremenici

Stalna postavka Legata Lepe Perović i Kolekcije srpske savremene umetnosti „Savremenici“
Moderna galerija poseduje bogatu kolekciju umetničkih dela jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.

Stalna postavka Legata i Savremenici

U osnovi kolekcije nalazi se Legat Leposave Lepe Perović, o kojoj se galerija brine od svog osnivanja, koji u najvećoj meri sadrži dela tada jugoslovenskih   autora: Petra Lubarde, Milana Konjovića, Zore Petrović, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Radojice Noe Živanovića, Ivana Radovića, Đorđa Ilića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Voje Stanića i drugih. Galerija poseduje i kolekciju srpske savremene umetnosti.

Stalna arheološka postavka - celovečernji program

U okviru Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac nalazi se i deo za arheološku postavku. Trenutno se u postavci nalazi izložba koja nastala u saradnji Centra za kulturu Lazarevac i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture „Kolubara u praistoriji: Priča o dva lokaliteta“.

Izložba „Kolubara u praistoriji: Priča o dva lokaliteta“, autorki Mirjane Blagojević, Danijele Petković i Nede Mirković Marić, deo je projekta zaštitnih arheoloških iskopavanja i istraživanja na području Rudarskog basena „Kolubara“

Dodatni program:

17: 00 – 19:00 Dečja kreativa radionica „Star wars“

Autor Dušan Rajšić. Poetsko kreativna promišljanja mališana na temu ratnika, ispirisana čuvenim junacima „Star wars“-a: džinovske bojanke i interpretativne maske, uz originalnu muzičku pratnju dočaraće atmosferu pobeda kreativnosti na učmalošću.

20:00 Retrospektivna izložba slika lazarevačke umetnice Grozdane Ranković

Na izložbi će biti prikazani retrospektivni radovi umetnice, ali i najnoviji ciklusi iz ličnog likovnog opusa.

Moderna galerija Karađorđeva 29

Prva likovna galerija "Savremenici" u Lazarevcu je otvorena, sad već davne, 1970. godine, posle sklapanja ugovora izmedju grada Lazarevca i kolekcionara, gospodje Leposave Lepe Perović, koja je gradu poklonila deo svoje kolekcije od šezdeset i dva umetnička dela, uglavnom jugoslovenskih umetnika XX veka. Medjutim, zbog neadekvatnih uslova galerija je nakon nekoliko godina zatvorena, a cela kolekcija prebačena je u depo Centra za kulturu Lazarevac.
 28. juna 2002. godine, na inicijativu i ličnim zalaganjem dr Milije Belića,slikara i teoretičara umetnosti, tadašnjeg predsednika Komisije za kulturu opštine Lazarevac, u adaptiranom prostoru nekadašnje robne kuće "Kolubara", na prvom spratu, uz otvorena je Moderna galerija.
 Osnovni zadatak galerije je čuvanje,zaštita i izlaganje dela iz Legata Lepe Perovic, ali i sistematsko sakupljanje, čuvanje i izlaganje dela moderne i savremene srpske umetnosti.
 Galerija funkcioniše kao izdvojena, radna jedinica Centra za kulturu, nalazi se na površini preko 1100m2.
 Fizički odvojena od Centra, galerija je smeštena na spratu tržno-informativnog centra u pešackoj zoni grada. Podeljena je na tri izlagačke celine. U prvoj se nalazi stalna postavka galerije, u kojoj su izložena dela iz Legata Lepe Perović i kolekcije savremene srpske umetnosti. U drugom delu izložena je arheološka postavka, dok je treći namenjen za žirirane izložbe akademskih umetnika na osnovu odluke Saveta galerije(DimitrijeTadić, umetnički direktor galerije).

telefon: +381 11 8120 900 e-mail: modernagalerijalazarevac@yahoo.com website: http://www.czklazarevac.rs

U okolini