Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Pobede i pobednici

Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali ne želimo da to bude pobeda koju slavimo ove godine, zato što nijedan rat ne može imati srećan kraj, a svaka ratna pobeda dolazi uz visoku cenu.
Inspirisani velikim žrtvama koje je stanovništvo podnelo težeći da gradi slobodniji i pravedniji svet, mi želimo da obeležimo neke lične, intimnije i humane pobede, pobede koje nemaju nikakve veze sa tim na kom smo mestu završili, niti da li smo porazili nekoga na putu do cilja. Želimo da obeležimo pobedu kao nadmašivanje samog sebe. Želimo da obeležimo pojedinačne pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

1

Želimo da pokažemo da biti umetnik ili umetnica pored neprocenjivog dara umetnosti stvaranja znači i – umeti pobediti, pomeriti ili prosto rušiti granice, angažovati okolinu, otvoriti nove puteve slobode. Zato nas u 15. Noći muzeja inspiriše bogato nasleđe koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

Želimo da obeležimo pobedu znanja kroz osnivanje Velike škole u Beogradu i objavljivanja prvog “Srpskog rječnika” Vuka Karadžića. Da vidimo šta je zajedničko Magritu i Rastku Petroviću, Radoju Domanoviću i Nadeždi Petrović. Da mlade upoznamo sa arhitektonskim i graditeljskim uspesima pionirskog poduhvata izgradnje Novog Beograda na levoj obali Save, ali i sa prvom ženom arhitektom Jelisavetom Načić, koja je pre 125 godina projektovala Malo stepenište na Kalemegdanu. Želimo da obeležimo pobedu i prevagu zdravog razuma kada su se sifražetkinje u Velikoj Britaniji i Irskoj izborile za pravo glasa žena. Proći ćemo zajedno neobičan put koji je Pobednik, kao simbol Beograda, morao da prevali do svoje velike pobede.

Zajedno sa vama želimo da istaknemo i druge progresivne ideje i da vas navedemo da promišljate sopstvene “male - velike” pobede koje život čine. Želimo da pobedimo sivilo svakodnevice, da damo šansu živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i pokažemo još jednom da kultura može da pobedi u 15. Noći muzeja.