Noć muzeja

Bački Petrovac

Noć muzeja

Predstava "Tri gvineje"

Predstava "Tri gvineje" u režiji Bojana Milosavljevića

Nakon otvaranja izložbe u Velikoj Sali SVP gostujuća predstava "Tri gvineje" Virdžinije Vulf u režiji Bojana Milosavljevića. Predstava analizira društveni položaj žena i moć koju one imaju u društvu. Poseban fokus je na obrazovanju i njegovom odnosu prema militarizmu. Predstava analizira nasilne i nehumane aspekte patrijarhalne kulture a gvineja je novčić koji se prilaže za unapređenje obrazovanja žena.

Dodatni program: Posle predstave ispred SV pozorišta umetnik Miro Horvat će na licu mesta raditi sliku tehnikom spring art.

Slovačko vojvođansko pozorište/ Slovenské vojvodinské divadlo Kolarova 4, 21470 Bački Petrovac

Slovačko vojvođansko pozorište (SVP) spada među najmlađa profesionalna pozorišta u Vojvodini. Osnovano je 2003. godine kao logičan sledbenik i nadogradnja 150-godišnje tradicije slovačkog pozorišnog života na ovim prostorima. U okviru pozorišta postoje za lokalnu zejdnicu ali i za Slovake u Vojvodini uopšte, još dve značajne kulturne institucije, to su Narodni muzej Slovaka u Srbiji i Galerija Zuske MedveđoveU okviru pozorišta postoje za lokalnu zejdnicu ali i za Slovake u Vojvodini uopšte, još dve značajne kulturne institucije. To su Narodni muzej Slovaka u Srbiji i Galerija Zuske Medveđove.Galerija je osnovana 1989. godine a dobila je naziv po prvoj akademskoj slikarki Slovakinji Zuski Medveđovoj.Ono što izdvaja ovu gleriju od ostalih galerija u Srbiji je da se u Galeriji Zzske Medeveđove izlažu pre svega dela akademskih umetnika Slovaka iz Srbije, ali uz to izlažu se i radovi umetnika amatera i naivaca.U Galeriji Z.Medveđove se organizuje svakako najznačajnija likovna smotra među Slovacima u Srbiji a to je Bienale akademskih likovnih umetnika ( u 2011. godini 11.put) a prošle godine je uspešno realizovano i prvo Bijenale amaterskih likovnih umetnika Slovaka u Vojvodini.Narodni muzej Slovaka u Srbiji iz Bačkog Petrovca osnovano je 1949.godine i dugi niz godina postojao je kao samaostalna institucija, ali 1970.godine pripao je tadašnjem Domu kulture. Od osnivanja Slovačkog vojvođanskog pozorišta 2003.godine, muzej funkcioniše kao deo pozorišta. Trenutno se radi na adaptaciji i rekonstrukciji jednog od skladišta za hmelj u Bačkom Petrovcu, čime bi muzej dobio reprezentativan prostor za čuvanje i izlaganje svojih zbirki. Narodni muzej Slovaka bavi se sakupljanjem, proučavanjem, čuvanjem i prezentacijom bogate kulturne baštine Slovaka u Srbiji koji su na ovim prostorima gotovo tri veka. Muzej ima dve zbirke- etnografsku i kultuno –istorijsku. Pored toga, u Petrovcu kao deo muzeja je i biser tradicionalne ruralne arhitekture tzv. najstarija kuća. Radi se o poluzemunici od naboja iz 1799.godine.

telefon: 021 780 168 e-mail: svdivadlo@stcable.net