Noć muzeja

Niš

Noć muzeja

Noć biologije

Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja SLOBODA, odlučili smo da vam pokažemo kako je biologija kao nauka doprinela osvajanju slobode i na koje sve načine danas pomaže ljudima da žive bez ograničenja.

Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja SLOBODA, odlučili smo da vam pokažemo kako je biologija kao nauka doprinela osvajanju slobode i na koje sve načine danas pomaže ljudima da žive bez ograničenja. Kroz različite radionice, eksperimente i prezentacije, na manifestaciji Noć biologije naučićete kako da, pre svega, oslobodite svoje misli, odakle kreće i svaka ideja, izbor ili cilj. Pokazaćemo vam kako povratak prošlosti može biti korak u budućnost koji će osloboditi planetu od posledica nametnutih društvenih normi i urbanizacije.

Jedna od radionica će vam pokazati kako da pomognete sebi i ovladate svojim mislima. Neuro-lingvističko programiranje pomoći će vam da kreirate svoja iskustva, da upoznate sebe, a samim tim i druge, i da ostvarite svaki svoj zacrtani cilj. Polazeći od saznanja lingvistike, neuropsihologije i psihologije, naučite da oslobodite svoje misli, lakše izrazite sebe i donesite pravi izbor u obrazovanju. Jednom rečju, da živite život kakav želite bez ograničenja i prepreka.

I najvažnije – živite zdrav život okruženi prirodom! Pored interaktivnog modela glave, čarobnog sveta mikroorganizama, magičnih moći biljaka…jedna od postavki pokazaće vam mogućnost kako da se u urbanoj sredini vratite prirodi. Bioarhitektura i održivi razvoj pokazuje nam kako je korišćenje prirodnih materijala u izgradnji, onih već dostupnih svima nama, daleko brži, ekonomičniji, praktičniji i zdraviji način gradnje. Iza zidova od prirodnih materijala, ispod zelenih krovova, život u skladu sa prirodom mnogo je lepši ne samo za nas, već i za celu našu zajednicu.Naučimo nešto od predaka i sačuvajmo planetu boreći se protiv problema savremenog sveta! Potrebno je samo malo dobre volje, kreativnosti i strpljenja.

Posetite nas i pokazaćemo vam da je sve što zamislite zapravo moguće.

Autori: Gimnazija "Svetozar Marković", Niš

Zgrada Oficirskog doma Orlovića Pavla 28

Zgrada Oficirskog doma smeštena je na nišavskom keju u ulici Orlovića Pavla 28. Izgrađena je 1890. godine kao kafana „Bulevar“ i do 1903. godine kada je otkupila Komanda grada koristi se kao Oficirski dom, sve do 1941. godine.Istorijski je značajna jer je tokom I svetskog rata postala središte političkog i skupštinskog života Srbije. Od 27. jula do 16. oktobra 1915. godine u njoj je održano ratno zasedanje Skupštine Srbije. Od mnogobrojnih odluka koje su donešene ovde, svakako je najznačajnija „Niška deklaracija“ kojom je prvi put zvanično istaknuto da je cilj Srbije ujedinjenje sa Hrvatima i Slovencima i stvaranje Jugoslavije.