Noć muzeja

Ko je ko u poštanskoj međuratnoj avanturi

Izložba slika i ilustracija Tijane Đorđević, studentkinje druge godine Visoke škole srtukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu

Čuveni srpski slikar Miloš Golubović, jedan od osnivača ULUS-a, u periodu između dva svetska rata naslikao je niz portreta tadašnjih ministara Pošte. Neki će na njegovim slikama videti tragove akademskog realizma i manirizma, dok će drugi tražiti priče sakrivene iza važnih lica i njihovih funkcija.

Bez obzira na to kojoj grupi ti pripadaš, iskoristi ovu priliku da se upoznaš i sa najrazličitijim "tačkama spajanja" oko kojih je isprepletena stalna postavka ovog, skoro ceo vek starog muzeja!

Čekaju te telegrafski aparati iz balkanskih ratova, stari telefonski aparati, ali i važna dokumenta koja su, zahvaljujući poštanskim uslugama, menjala tok istorije!

PTT muzej Majke Jevrosime 13

Osnovan je 31. jula 1923. god. pod nazivom Poštansko telegrafski muzej, a današnji naziv nosi od 1961. od kada je i u sastavu JPTT-a. Delatnost muzeja je zasnovana na prikupljanju, proučavanju, zaštiti i prezentaciji spomenika tehničke kulture uz oblasti poštansko-telegrafske i telefonske komunikacije, odnosno eksponata koji se odnose na razvoj PTT saobraćaja. Muzejski fond obuhvata oko 22 000 predmeta razvrstanih u više tematskih zbirki – istorijsku, poštansku, zbirku telekomunikacija, međunarodnih PTT veza, filatelije i zbirku sindikalne organizovanosti PTT radnika.Prva stalna postavka datira iz 1923., dok je sadašnja, posvećena istorijatu PTT saobraćaja, formirana 1958. godine.