Noć muzeja

Niš

Noć muzeja

Izložba “Svetlopisi vekova“

Izložba fotografija pod nazivom “Svetlopisi vekova“

Izložba „Svetlopisi vekova“ prezentovaće javnosti najstarije i najatraktivnije fotografije počev od 1874 g. iz koje je fotografija članova Niškog komiteta koji se zaklinju na borbu protiv osmanske vlasti. Više od 200 fotografija izdvojenih iz zbirke sa oko 7500 fotografija koja se čuva u Istorijskom arhivu Niš, vratiće u sećanje značajne istorijske dogadjaje na ovim prostorima počev od Srpsko- turskih ratova, zatim Balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata, približiće nam znamenite ličnosti i posvedočiti o životu ljudi na ovim prostorima u različitim istorijskim periodima. Izložba će doneti duh građanskog Niša iz XIX veka i ilustrovati njegovo izrastanje u savremen i moderan grad u XX veku . U saradnji sa niškim kolekcionarima biće izloženi i starinski fotoaparati.

Istorijski arhiv Niš Tvrđava bb

Istorijski arhiv Niš osnovan je kao arhivsko središte 24. aprila 1948. godine sa zadatkom da prikuplja, sređuje i čuva pisana dokumenta sa područja koje mu je dato u nadležnost – grad Niš i još 7 opština šire od Nišavskog upravnog okruga.

Arhiv čuva 888 fondova arhivske građe, 7 zbirki, 128 starih i retkih knjiga, 1610 naslova niške periodike i 201 crkvenu matičnu knjigu rođenih, umrlih i venčanih. U okviru kulturno-prosvetne delatnosti, niški Arhiv je do sada priredio 80 tematskih izložbi, a izdavač je časopisa za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke „Peščanik“, koji izlazi već 7 godina.

Stalna postavka je izložba pod nazivom „Istorija Istorijskog arhiva Niš“

telefon: 018/515-608 e-mail: arhivnis@open.telekom.rs website: http://www.arhivnis.co.rs/|www.arhivnis.co.rs/