Noć muzeja

Bački Petrovac

Noć muzeja

Izložba "Rad na delu"

Izložba "Rad na delu", Miro Horvat

Noć muzeja u Slovačkom vojvođanskom pozorištu Bački Petrovac počeće otvaranjem izložbe autora Miro Horvat. Izložba portreta javnih ličnosti rađenih tehnikom hemijska olovka, grafitna olovka i šivanje krivulja (string art). Miro Horvat je mlad umetnik, koji se od malena bavi crtanjem. Ovo je njegova prva samostalna izložba.

Dodatni program: Posle predstave ispred SV pozorišta umetnik Miro Horvat će na licu mesta raditi sliku tehnikom string art.

Slovačko vojvođansko pozorište/ Slovenské vojvodinské divadlo Kolarova 4, 21470 Bački Petrovac

Slovačko vojvođansko pozorište (SVP) spada među najmlađa profesionalna pozorišta u Vojvodini. Osnovano je 2003. godine kao logičan sledbenik i nadogradnja 150-godišnje tradicije slovačkog pozorišnog života na ovim prostorima. U okviru pozorišta postoje za lokalnu zejdnicu ali i za Slovake u Vojvodini uopšte, još dve značajne kulturne institucije, to su Narodni muzej Slovaka u Srbiji i Galerija Zuske MedveđoveU okviru pozorišta postoje za lokalnu zejdnicu ali i za Slovake u Vojvodini uopšte, još dve značajne kulturne institucije. To su Narodni muzej Slovaka u Srbiji i Galerija Zuske Medveđove.Galerija je osnovana 1989. godine a dobila je naziv po prvoj akademskoj slikarki Slovakinji Zuski Medveđovoj.Ono što izdvaja ovu gleriju od ostalih galerija u Srbiji je da se u Galeriji Zzske Medeveđove izlažu pre svega dela akademskih umetnika Slovaka iz Srbije, ali uz to izlažu se i radovi umetnika amatera i naivaca.U Galeriji Z.Medveđove se organizuje svakako najznačajnija likovna smotra među Slovacima u Srbiji a to je Bienale akademskih likovnih umetnika ( u 2011. godini 11.put) a prošle godine je uspešno realizovano i prvo Bijenale amaterskih likovnih umetnika Slovaka u Vojvodini.Narodni muzej Slovaka u Srbiji iz Bačkog Petrovca osnovano je 1949.godine i dugi niz godina postojao je kao samaostalna institucija, ali 1970.godine pripao je tadašnjem Domu kulture. Od osnivanja Slovačkog vojvođanskog pozorišta 2003.godine, muzej funkcioniše kao deo pozorišta. Trenutno se radi na adaptaciji i rekonstrukciji jednog od skladišta za hmelj u Bačkom Petrovcu, čime bi muzej dobio reprezentativan prostor za čuvanje i izlaganje svojih zbirki. Narodni muzej Slovaka bavi se sakupljanjem, proučavanjem, čuvanjem i prezentacijom bogate kulturne baštine Slovaka u Srbiji koji su na ovim prostorima gotovo tri veka. Muzej ima dve zbirke- etnografsku i kultuno –istorijsku. Pored toga, u Petrovcu kao deo muzeja je i biser tradicionalne ruralne arhitekture tzv. najstarija kuća. Radi se o poluzemunici od naboja iz 1799.godine.

telefon: 021 780 168 e-mail: svdivadlo@stcable.net