Noć muzeja

Bački Petrovac

Noć muzeja

Izložba "Pomeranje"

"Pomeranje" – izložba radova akademskog umetnika Jozefa Klaćika u Galeriji Zuske Medveđove Muzeja vojvođanskih Slovaka

Jozef Klaćik (1949) je u likovnoj umetnosti u poznat odavno. Nakon studija u Bratislavi, vraća se u rodni kraj i radi kao grafički i likovni redaktor u Obzoru i Hlas ljudu u Novom Sadu. Radio je i na katedri za grafiku na Akademiji umetnosti gde je dobio zvanje magistar. Svoje radove je izlagao po čitavoj bivšoj Jugoslaviji i u inostranstvu. Izražava se kroz grafiku, slikarstvo, fotografiju, poeziju i druge elemente likovne umetnosti. Živi i radi u Petrovaradinu. „Nakon 2000-te Klaćik svoje geometrijske slike „unapređuje“ u prostorne objekte. Poštujući kompozicijsku shemu linija u slici umetnik definiše formu koja „izlazi“ u prostor. Slika se pretvara u svojevrsni reljef formiran od „podignutih“ jednostavnih, monohromijskih, ravnih i dobro ritmizovanih kosina. Klaćik je, zapravo, svoju sliku pretvorio u svojevrsnu konstrukciju; slika-reljef poseduje punoću, konkavnost, drugu i drugačiju artikulaciju plastičke misli. Tim postupkom, umetnik proširuje dejstvo svog umetničkog izdelka, a svoju likovnu senzibilnost čini konkretnom, reifikovanom, opipljivom, ubedljivijom.

Stav o slici-objektu Klaćik radikalizuje serijom najnovijih ostvarenja. Bojene letve, kvadratne, pravougaone i kružne ploče umetnik spaja u konstrukte koji poseduju specifičnu geometrijsku uređenost. Ovde se, međutim, radi o svojevrsnom prevazilaženju geometrizma: o brisanju uobičajene pikturalne ravnine i plošne vizuelnosti te o reifikovanju (ili: postvarivanju), osnovnih likovnih elemenata poput linije, površine, bojene plohe i površine. Zapravo, tim ostvarenjima Klaćik nas ubeđuje da je moguće ideju geometrije učiniti konkretnom, postojećom, primenljivom, stvarnom.“ (S.Stepanov: Geometrijska apstrakcija u likovnoj umetnosti vojvođanskih Slovaka, Muzej vojvođanskih Slovaka, Bački Petrovac, 2018, s. 8-9.)

Galerija Zuzke Medveđove Kolarova 1

Galerija Zuske Medveđove u Bačkom Petrovcu osnovana je 1. jula 1989. godine a od tog vremena postala je najvažnija likovna institucija vojvođanskih Slovaka. Galerija je dobila ime po prvoj akademskoj slikarki ovdašnjih Slovaka Zuski Medveđovoj a od svog nastanka Galerija je upriličila veliki broj samostalnih ili zajedničkih izložbi slovačkih umetnika, njih preko sedamdeset kao i brojne prezenacije dela same Zuske Medveđove.

U vlasništvu Galerije je 828 exponata Zuske Medveđove, od toga 367 ulja na platnu i crteža, 33 neobrađena ulja na platnu, 23 minijature, 13 skica akata, 28 studija u tehnici crtaći ugljen, 223 skice i 141 studija – kroki. U vlasništvu galerije su i dela drugih akademskih slikara, tačnije dela 31 autora (Karol Miloslav Lehotski, Oljga Garajova – Babilonova, Mihal Kiralj, Jozef Klatik...) kao i dela amaterske scene i slikara naive. Ukupno se u ovom fondu nalazi 174 dela.

U cilju očuvanja kulturne baštine Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u saradnji sa Galerijom Zuzke Medveđove otpočeo restauraciju za sada neobrađenih ulja na platnu ove autorke. U pitanju je 24 kompletnih restauracija, koje je realizovao akademski slikar Miroslav Nonin.

telefon: 021/ 781-377 e-mail: muzejvs@stcable.net website: http://www.muzeumslovakov.rs/sr/galerija-zuzki-medvedj|www.muzeumslovakov.rs