Noć muzeja

Čačak

Noć muzeja

Izložba „Nomadizam kao praksa u grafici - dva slučaja“

Izložba „Nomadizam kao praksa u grafici - dva slučaja“ dvojice umetnika - Vladimira Rankovića i Miloša Đorđevića.

Umetnici Vladimir Ranković i Miloš Đorđević izložbom tematizuju slobodno kretanje, lutanje i traganje van mapirane teritorije vekovne konvencionalne grafičke umetnosti. Oni ogolјuju granično područje grafike svodeći je na osnovne pretpostavke - umnoživost, repeticiju, multioriginal. PreNaglašavanjem tehnae kao primarnog grafičkog principa zapravo izvode vid diverzije. Oni odbacuju instrumentalno središte tehnike kao sredstva i promišlјaju je kao koncept.

Postavka je delom interaktivnog karaktera i podrazumeva učešće posetilaca. Umetnici će tokom otvaranja pružiti stručno vođenje kroz izložbu i razgovorati sa posetiocima na temu izložbe i na temu fenomena savremene grafičke umetnosti.

Međuopštinski istorijski arhiv Gospodar Jovanova

Arhiv je osnovan 22. marta 1948. godine kao Arhivsko središte. Za doprinos razvoju arhivistike, Arhiv u Čačku dobio je najviše priznanje iz te oblasti, grada Čačka, nagradu „Danica Gavrilović“, 1988. godine, a za 2004. godinu nagradu „Zlatna arhiva“. Za izdavačku delatnost, dva puta, Arhiv je dobijao nagradu fonda Đurđa Jelenića za izdavački poduhvat godine u oblasti arhivistike i istorije, kao i nagradu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ za izdavački poduhvat godine za 2006. i 2010. godinu.

U ustanovi je zaposleno 15 radnika. Smešten je u zgradi koja je 1875-6. sagrađena za Načlestvo okruga čačanskog.

Čuva 461 fond i zbirku sa područja grada Čačka i opština Gornji Milanovac i Lučani. Vremeski period arhivske građe je od 1813. do 2009, u količini od 1 280, 90 dužinskih metara.

Izdaje svoj časopis - godišnjak Izvornik i do sada je objavljeno 26 brojeva sa najznačajnijom građom iz ovog kraja.

U stalnoj postavci u Galeriji su značajna dokumenta i fotografije iz prošlosti Čačka i okoline.

telefon: 0653222729 e-mail: arhivcacak@open.telekom.rs website: http://www.arhivcacak.org.rs|www.arhivcacak.org.rs