Noć muzeja

Niš

Noć muzeja

Izložba ''Istorija razvoja medicinske opreme u 19. i 20. veku''

Izložba medicinske aparature ''Istorija razvoja medicinske opreme u 19. i 20. veku''

Izložbom će biti prikazana medicinska oprema korišćena od kraja devetnaestog veka i tokom dvadesetog veka u zdravstvenim ustanovama, čime će posetiocima biti predstavljen veliki put koji je u proteklih 130 godina pređen u razvoju nauke i njenoj primeni u medicinskoj tehnologiji. Autori: dr Stanko Majranović i dr Čedomir Šagrić.

Pored izložbe posetioci će moći da pogledaju i stalnu postavku koja obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji, postavka obuhvata razvoj medicinske tehnologije prikazom raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu.

Muzej zdravstvene kulture - Institut za javno zdravlje Niš Bulevar Dr Zorana Đinđića 50

Institut za javno zdravlje Niš je zdravstvena ustanova iz oblasti preventivne zdravstvene zaštite. Institut za javno zdravlje u Nišu je najstarija zdravstvena ustanova preventivne zdravstvene zaštite na Balkanu.

Od osnivanja ova zdravstvena ustanova menjala je nazive: zvala se Higijenski zavod, Zavod za zdravstvenu zaštitu, Institut za zaštitu zdravlja, a krajem 2006. godine prerasta u INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE NIŠ. Institut obavlja socijalno medicinsku, higijensko-epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost i istovremeno je nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Pri Institutu funkcioniše Muzej zdravstvene kulture osnovan 7. juna 1989. godina kao stalna postavka koja obuhvata više segmenata: dokumenta o osnivanju Pasterovog zavoda, prikaz razvoja medicine kroz vekove, kao i razvoj medicinske misli u svetu i kod nas, prikaz epidemioloških prilika u Srbiji u različitim istorijskim razdobljima, obuhvata i arhivu zdravstvene evidencije u proteklih 100 godina u Srbiji, kao i fotografije najznačajnih naučnika iz oblasti medicine.

Institu za javno zdravlje Niš je zdravstvena ustanova iz oblasti preventivne zdravstvene zaštite. Institut za javno zdravlje u Nišu je najstarija zdravstvena ustanova preventivne zdravstvene zaštite na Balkanu.Od osnivanja ova zdravstvena ustanova menjala je nazive: zvala se Higijenski zavod, Zavod za zdravstvenu zaštitu, Institut za zaštitu zdravlja, a krajem 2006. godine prerasta u INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE NIŠ. Institut obavlja socijalno medicinsku, higijensko-epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost i istovremeno je nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Pri Institutu funkcioniše Muzej zdravstvene kulture osnovan 7. juna 1989. godina kao stalna postavka koja obuhvata više segmenata: dokumenta o osnivanju Pasterovog zavoda, prikaz razvoja medicine kroz vekove, kao i razvoj medicinske misli u svetu i kod nas, prikaz epidemioloških prilika u Srbiji u različitim istorijskim razdobljima, obuhvata i arhivu zdravstvene evidencije u proteklih 100 godina u Srbiji, kao i fotografije najznačajnih naučnika iz oblasti medicine.

Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte i medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji.