Noć muzeja

Niš

Noć muzeja

Izložba

Izložba radova učenika Umetničke škole Niš

Na izložbi će zainteresovani moći da vide radove učenika sa smerova dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerova likovni tehničar i grafički dizajner.

Umetnička škola Prvomajska 6

Umetnička škola u Nišu osnovana je 25. agusta 1948. godine pod imenom Škola za primenjenu umetnost. Rad je započela 1. oktobra 1948. godine odeljenjem od 22 učenika, u prostoriji Učiteljskog doma i dvema učionicama Ženske gimnazije. Osnivanje škole predstavljalo je pravu prekretnicu u oblasti umetničke delatnosti u Nišu. Škola je okupila više akademski školovanih slikara i vajara, koji su podstakli, oživeli i unapredili likovni život grada. Od osnivanja do danas škola je nekoliko puta menjala zgradu, da bi od školske 1963/1964. godine počela rad u Prvomajskoj ulici broj 6, u samom centru grada, gde i danas deli zgradu sa Muzičkom školom. Nažalost i danas nema optimalne uslove za rad, jer deo njenog prostora već 5 godina koriste studenti Fakulteta umetnosti, čiji problem prostorija do danas nije rešen.

Do 2011. godine školu je završilo preko 2500 učenika. Mnogi od njih rade kako u Srbiji tako i u svetu, kako u oblasti umetnosti tako i drugih društvenih i kulturnih delatnosti. Veliki broj učenika završio je fakultete za primenjenu i likovnu umetnost i kao akademski građani doprinose ugledu škole, bilo kao samostalni stvaraoci ili pedagozi mnogobrojnih srednjoškolskih i studentskih generacija u svim školama i fakultetima umetnosti širom Srbije.

Šta je Umetnička škola u Nišu značila i znači za dalji život učenika najbolje svedoče reči akademika Svetomira Arsića-Basare, sa otvaranje izložbe u Nišu 1.10.2006. godine: „Sećanje na dane provedene u Školi za primenjenu umetnost u Nišu jedno je od najdražih u mom životu. To je vreme mojih prvih iskoraka u urbani i civilizacijski svet, vreme prvih dodira i sudara sa svim onim što će presudno uticati na formiranje mojih pogleda i sudara sa svim onim što će presudno uticati na formiranje mojih pogleda na svet i odrediti tokove moga delovanja“.

Onirizam umetničkog, nedokučivog i vaseljenskog u teškom vremenu distopije ostavlja svetlost za sled nadolazećim generacijama mladih umetnika, koji dalje misionare svetom da bi ga ulepšali.

telefon: 018 523 543 e-mail: umetnickas@medianis.net website: http://www.umetnickas.nis.edu.rs|www.umetnickas.nis.edu.rs