Noć muzeja

Istorijske lekcije uz zvuke orgulja

Autor: [Radio.Nica]

Iako se čini da je to nemoguće, nekoliko vekova uzburkane balkanske istorije stalo je na jednoj beogradskoj adresi.

Kada zakoračiš u zdanje Beogradske nadbiskupije, dočekaće te zvuci orgulja iz Crkve Krista Kralja, raskošna Kapela i dvorana „Evropa“. Prošetaj se Bogorodičinim vrtom u kojem dane broji jedan neobičan komad istorije namenjen Francu Ferdinandu. Drvo mira očaraće te svojom lepotom, dok će sa tom raskošnom prirodom pokušati da drže korak ništa manje raskošni mozaici i vitraži Marka Rupnika.

Zaviri u kasu iz doba austrijskog konzulata u kojoj je čuvan ultimatum ili istraži brojna crkvena ruha i bogoslužbene predmete. Rekli smo ti već - jedna adresa, mnogo istorije.

Beogradska nadbiskupija Svetozara Markovića 20

Beogradska nadbiskupija je administrativna jedinica Katoličke crkve u Srbiji. Na njenom čelu je danas mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit. Sedište Nadbiskupije se nalazi u nekadašnjoj zgradi austrougarskog veleposlanstva u Kraljevini Srbiji (u sklopu zemljišta veleposlanstva bila i kapela javog karaktera, od obnove Nadbiskupije beogradske 1924. godine crkva Krista Kralja). U zgradi Ordinarijata Nadbiskupije zbili su se važni istorijski događaji, među kojima i oni koji su neposredno prethodili Prvom svetskom ratu.

e-mail: sekretarijat.bg@kc.org.rs website: http://kc.org.rs/|www.kc.org.rs