Noć muzeja

Dobrodošli u Kolibu mira

Ogledalo - surovo iskreni (ne)prijatelj ili omiljeni saveznik? U službi istine, lepote ili taštine? Raskošna zidna ili ona mala, praktična, za svaku avanturu?

Skoro ceo jedan vek burne beogradske istorije ispisan je na zidovima ove sinagoge, pohranjen u njenom dvorištu, sačuvan u njenim uspomenama. Sukat Šalom je šesta sinagoga koju su jevrejske zajednice gradile u Beogradu, ali je ujedno i jedina koja je preživela zub vremena.

Podseti se Beograda iz sredine dvadesetih godina prošlog veka, kada je položen kamen temeljac sinagoge i otkrij neverovatne priče jevrejske zajednice. Saznaj kako je nekada izgledalo obredno kupatilo smešteno u prizemlju, ko se hranio u studenstkoj menzi i kako su izgledali časovi veronauke u potrkovlju sinagoge. Podsećajući se i na surove godine okupacije Beograda, u kojima je stradao najveći broj Jevreja, a sinagoga bila oskrnavljena, saznaćeš i zašto je 2002. godine dobila naziv Sukat Šalom – Koliba mira.

Program traje od 21.00 do 24.00

U 21.00 Vođena tura i razgovor sa Rabinom

Sinagoga Maršala Birjuzova 19

Jevrejska opština Beograd (JOB) je dobrovoljno organizovana zajednica Jevreja, čiji je cilj da omogući život i kontinuitet jevrejske zajednice u Beogradu, zaštiti njen identitet i neguje jevrejsku tradiciju i kulturu kroz obeležavanje verskih, tradicionalnih, nacionalnih i kulturnih praznika, borbu protiv pojava antisemitizma. ksenofobije i rasizma, vaspitni i obrazovni rad sa decom i omladinom, organizovanje kulturnih delatnosti i negovanje vrednosti Judaizma,brigu o starima i bolesnima, održavanje Sinagoge, negovanje odnosa uzajamnog poštovanja i uvažavanja sa narodima, narodnostima, drugim etničkim grupama i religijama sa kojima živi u široj zajednici.

telefon: 011-2624-289 e-mail: kultura@jobeograd.org