Noć muzeja

Crvena strela. Moskva — Sankt Petersburg. Pogled iz osamdesetih

Galerija savremene umetnosti, Varšava, Poljska

Kustos: Pjotr Novicki

Crvena strela (Красная стрела) je važen element političkog i svakodnevnog života u Sovjetskom Savezu – specijalni noćni voz koji povezuje dva glavna grada - Moskvu i Sankt Petersburg, počeo je da saobraća kako bi prevozio najviše funkcionere Komunističke partije 1931. godine, uz odobrenje Josifa Staljina. Ovaj voz je ovekovečen u nekoliko pesama iz sovjetskog perioda, u književnosti i na filmu.

Pogled iz osamdesetih godina, kada je Mihail Gorbačov započeo Perestrojku - politički pokret u Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza, U to vreme niko iz Istočne i Srednje Evrope nije očekivao da će Gorbačovljeve reforme, restrukturiranje Sovjetskog Saveza i ekonomskog sistema dovesti do raspada SSSR-a, do revolucija 1989. godine u Istočnoj Evropi i do kraja Hladnog rata.

Radovi šestoro umetnika iz St. Petersburga i četvoro umetnika iz Moskve, sa video naracijama (dve projekcije) o sovjetskom životu i kulturi osamdesetih godina prošlog veka i četiri panoa o sovjetskoj svakodnevici i političkom sistemu opisuju kraj ere Sovjetskog Saveza i predstavljaju kulturne impresije umetnika iz ova dva važna sovjetska grada.

Radovi umetnika iz Sankt Peterburga mogu se smatrati tradicionalnim ili akademskim radovima o svakodnevici, dok se moskovski umetnici odlikuju većom smelošću i svežinom u odnosu na sovjetsku umetničku tradiciju.

Kako se ispostavilo, najviše avangardnih umetničkih radova u svetu nastalo je u Sankt Petersburgu neposredno pred rusku revoluciju 1917. godine, a glavni autor bio je Kazimir Maljevič i njegov krug. Ipak, sovjetska konzervativna politička elita želela je da umetnost bude realističan odraz stvarnosti, te je kao obavezni stil u umetnosti Sovjetskog Saveza proglasila socrealizam. Svako delo na ovoj izložbi smatralo bi se neprikladnim i neprihvatljivim u sovjetsko vreme. Ovaj izbor radova pokazuje kako su se vremena promenila i kako su umetnici i umetnički radovi prezentovani na ovoj izložbi prevazišli svoje vreme i postali izuzetno traženi za izložbe i umetničke kolekcije u svetu.

Umetnici: Dmitrij Vrubel (Дмитрий Врубель, 1960, Москва)

Aleksandar Džikija (Александр Джикия, 1963, Тбилиси)

Olja Krojtor (Оля Кройтор,1986, Москва)

/

Semjon Beli (Семён Белый, 1938, Киев – 2010, Санкт-Петербург)

Vadim Brodski (Вадим Бродский, 1945, Ленинград)

Boris Zabirohin (Борис Забирохин, 1947, Ленинград)

Mihail Karasik (Михаил Карасик, 1953, Ленинград – 2017, Санкт-Петербург)

Nikolaj Klimuškin (Николай Климушкин, 1950, Тольяти)

Mihail Šemjakin (Михаил Шемякин, 1943, Москва)

Oleg Jahnjin (Олег Яхнин, 1945, Лесозаводск)

Kuća legata Knez Mihailova 46

Kuću legata, instituciju koja se bavi brigom o legatima i radom na njihovoj prezentaciji i popularizaciji, osnovala je 2004. godine Skupština grada Beograda. U njenom sastavu su i Legat Veljka i Mare Petrović kao i Legat Petra Lubarde. Nastala kao plod višedecenijske inicijative umetnika, intelektualca, stručnjaka i darodavaca, Kuća legata ima za cilj rešavanje složene problematike legata i poklona učinjenih Beogradu od 1955. godine do danas, kao i brigu o budućim poklonima našem gradu. Prevashodni interes je prezentacija umetničkih artefakata vezanih za XX i XXI vek, umetnika, kolekcionara ili ličnosti koje su svojim delovanjem ostavile znameniti trag u kulturnom, naučnom i javnom životu, kao i popularizacija ideje darodavstva.

telefon: 011 33 44 583 e-mail: kucalegata@sezampro.rs website: http://www.kucalegata.org|www.kucalegata.org