Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Novi Sad

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Sloboda je imenica ženskog roda

Sloboda, la liberté, prva je reč čuvene francuske devize Sloboda, jednakost, bratstvo. A kako pričati o njoj? Kako je predstaviti? U čemu je sve sadržana?

Sloboda je imenica ženskog roda

Kroz ovogodišnji program Noći muzeja, Francuski institut u Novom Sadu nastoji da temu slobode sagleda iz ugla rodne ravnopravnost, jedne od velikih sloboda koje su izvojevane, ali koje se i dalje, svakodnevno, moraju braniti. Stoga će naš program biti posvećen francuskim i frankofonim autorkama koje su obeležile, i nastavljaju da obeležavaju francusku umetničku scenu, od druge polovine XX veka do naših dana. 

U okviru programa biće otvorena izložba radova strip autorke Od Maso te upriličen razgovor sa samom autorkom, kroz susret sa izdavačem i javno čitanje biće predstavljen nedavno prevedeni dramski tekst ''Tata mora da jede '' Mari Ndiaj (Štrik, 2018) a biće prikazani i filmovi nedavno preminule rediteljke Anjes Varde, ikone francuskog ''novog talasa''.   

Pridružite nam se i ove godine u Noći muzeja! 

Francuski institut u Srbiji Nikole Pašića 33

Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu ima dva osnovna cilja: podsticanje dijaloga i razmene između francuske i srpske kulture, te promocija učenja francuskog jezika. Osnovne delatnosti Instituta su organizacija kurseva francuskog jezika za sve nivoe i uzraste, te organizacija kulturnih manifestacija u saradnji  sa lokalnim institucijama i partnerima. Francuski institut u Novom Sadu ima i svoju medijateku, u kojoj posetioci Instituta mogu nači veliki broj frankofonih publikacija, audio i video zapisa.

telefon: 021 47 22 900 e-mail: admi.ifsns@gmail.com website: http://www.ccfns.org.rs