Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Vršac

Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu

Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu (Galerija Doma vojske)

Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu

Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu

Dekret o progonu iz 1492. godine doveo je do proterivanja na hiljade jevrejskih porodica sa Iberijskog poluostrva. Neke od njih su otišle na sever Afrike, a većina se uputila ka teritoriji tadašnjeg Otomanskog carstva, osnivajući tamo svoje zajednice koje nikada nisu izgubile vezu sa Sefaradom. Nekoliko vekova kasnije, na Balkanu i drugim regionima Istočne Evrope i dalje postoje jevrejske zajednice koje datiraju iz XV veka.

Fotografska izložba “Slike izgubljenog sveta” omogućava nam uvid u svakodnevnicu sefardskih Jevreja na Balkanu i na istočnom Mediteranu, preko porodičnih portreta, pejzaža, slika sa verskih obreda, na kojima se može osetiti mešavina hebrejskih, španskih i otomanskih uticaja.

Izložbu je osmislio institut Centropa, a njena španska verzija obezbeđenja je zahvaljujući ustanovi Casa Sefarad-Israel iz Madrida. Ovaj projekat ističe značaj sefardskih zajednica u Srednjoj i Istočnoj Evropi tokom prve polovine XX veka, a sačinjen je od fotografija praćenih kratkim tekstovima iz privatnih porodičnih albuma.

Kulturni centar Vršac Sterijina 62

Kulturni centar Vršac je institucija kulture koja se bavi bazičnim kulturnim potrebama konzumenata kulture na teritoriji opštine Vršac. Važan segment rada Kulturnog centra je aktivno podsticanje lokalne kulturne produkcije kroz sistematski rad sa određenim ciljnim grupama, a to su, pre svega, deca i omladina. Pored edukativnih programa Kulturni centar u okviru svoje savremene galerije GUG promoviše i profesionalnu umetničku scenu i kvalitetne programe koji služe upravo ozbiljnom profilisanju publike koja na taj način stiče iskustva neophodna za prepoznavanje kvalitetne umetnosti. Pored ove primarne delatnosti KC Vršac je i organizator svih gradskih javnih hepeninga (»Vršački venac«,  »Berba grožđa«, »Vršačko kulturno leto«, »Dan grada«,...). Kulturni centar Vršac svoju delatnost koordiniše kroz rad nekoliko redakcija: filmske (bioskopska delatnost), kulturno - obrazovnih programa (tribine, seminari, predavanja, promocije), spoljnih programa (javne manifestacije), vizuelnih umetnosti i novih medija (rad galerije KC-a). muzičko – scenske (koncerti, predstave).

telefon: 013 839 190, 013 834 630 e-mail: kulcentar@hotmail.com website: http://www.kulcentar.com/