Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

Prva varoška bolnica

Vek i po medicinskih čuda 

Prva varoška bolnica

Zašto je naša prva školovana doktorka radila kao pomoćnica svojih kolega, ko je izvršio prvi carski rez u Srbiji i za kakve je to zahvate upotrebljivan džinovski elektromagnet?

Odgovore na sva ova i mnoga druga pitanja krije najstarija namenski sazidana bolnička zgrada u Beogradu, nekada Prva varoška bolnica, a danas spomenik kulture od nacionalnog značaja! Kroz priče o lekarima i bolničkom osoblju, pacijentima i metodama lečenja, saznaj kako je izgledao bolnički život u prošlosti i koliko se u proteklih sto pedeset godina promenila medicina.

Muzej nauke i tehnike - Odeljenje Muzej Srpskog lekarskog društva Džordža Vašingtona 19

Stalna postavka Medicina u Srbiji kroz vekove nalazi se u zgradi beogradske bolnice izgrađene u 19. veku. O bolestima, njihovom dijagnostikovanju i lečenju svedoče skeletni ostaci, patološki preparati, medicinski instrumenti, uređaji i aparati.

Otkrijte u čemu se i zašto razlikuju rimski hirurški instrumenti od današnjih, ko je osnovao naše prve bolnice, čemu su služile magijske formule, kako se davala transfuzija krvi u prošlosti, kako se lečila tuberkuloza pre otkrića lekova protiv Kohovog bacila i dr. Saznajte zašto je 19. vek bio zlatno doba medicine, kada je u našu medicinsku praksu uveden penicilin, ko je izvršio prvu operaciju srca u Srbiji, zašto se prva beba iz epruvete rodila u Engleskoj, a ne u Beogradu.

Upoznajte ličnosti najzaslužnijih srpskih lekara koji su baš u ovoj zgradi, koja je danas sedište Srpskog lekarskog društva, lečili bolesnike primenom modernih lekova i operativnih tehnika.

telefon: 011 3037 855 e-mail: mnt@muzejnt.rs website: http://www.muzejnt.rs/sr/490

U okolini

2 U ogledalu
U ogledalu Etnografski muzej
3 Ogledalo u običajima
Ogledalo u običajima Etnografski muzej
4 Poezija uživo! Stihovi koji pomeraju granice
Poezija uživo! Stihovi koji pomeraju granice Zadužbina Ilije M. Kolarca
5 Koračaj slobodno!
Koračaj slobodno! Jugoslovenska kinoteka