Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Lazarevac

Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Izložba „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“

Izložba „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“, Art distrikt

Izložba „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“

Izložbu čini 15 različitih koncepata, a svi oni zajedno nude presek jugoslovenskih dizajnerskih poduhvata nastalih na tlu Jugoslavije, u našim dizajnerskim biroima pri tvornicama i fabrikama:

Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika, Lična sećanja, Dnevna soba iz sedamdesetih propraćeni deduktivnim panoima, predmetima i video projekcijom starih reklama.

Izložba pre svega ukazuje na glavne postulate dizajna (industrijskog, grafičkog, tekstilnog i product dizajna) u vremenu jugoslovenskog industrijskog preporoda i stvaranja potrošačkog društva od 1950-1980. godina, sa namerom da ukaže na uspešne primere koji izlaze iz striktno zadate hronologije.

 

Glavni cilj ove izložbe jeste da kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna umreži pojedince koji takve predmete čuvaju, kako fizički, tako i u svojim sećanjima te su stoga svi predmeti izloženi na ovoj izložbi isključivo predmeti iz privatnog vlasništva od 30 čuvara sećanja.

Moderna galerija Karađorđeva 29

Prva likovna galerija "Savremenici" u Lazarevcu je otvorena, sad već davne, 1970. godine, posle sklapanja ugovora izmedju grada Lazarevca i kolekcionara, gospodje Leposave Lepe Perović, koja je gradu poklonila deo svoje kolekcije od šezdeset i dva umetnička dela, uglavnom jugoslovenskih umetnika XX veka. Medjutim, zbog neadekvatnih uslova galerija je nakon nekoliko godina zatvorena, a cela kolekcija prebačena je u depo Centra za kulturu Lazarevac.
 28. juna 2002. godine, na inicijativu i ličnim zalaganjem dr Milije Belića,slikara i teoretičara umetnosti, tadašnjeg predsednika Komisije za kulturu opštine Lazarevac, u adaptiranom prostoru nekadašnje robne kuće "Kolubara", na prvom spratu, uz otvorena je Moderna galerija.
 Osnovni zadatak galerije je čuvanje,zaštita i izlaganje dela iz Legata Lepe Perovic, ali i sistematsko sakupljanje, čuvanje i izlaganje dela moderne i savremene srpske umetnosti.
 Galerija funkcioniše kao izdvojena, radna jedinica Centra za kulturu, nalazi se na površini preko 1100m2.
 Fizički odvojena od Centra, galerija je smeštena na spratu tržno-informativnog centra u pešackoj zoni grada. Podeljena je na tri izlagačke celine. U prvoj se nalazi stalna postavka galerije, u kojoj su izložena dela iz Legata Lepe Perović i kolekcije savremene srpske umetnosti. U drugom delu izložena je arheološka postavka, dok je treći namenjen za žirirane izložbe akademskih umetnika na osnovu odluke Saveta galerije(DimitrijeTadić, umetnički direktor galerije).

telefon: +381 11 8120 900 e-mail: modernagalerijalazarevac@yahoo.com website: http://www.czklazarevac.rs

U okolini