Noć muzeja, 18. maj 2019. od 16:00 do 24:00

I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom

I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom

Obeležavajući tri decenije postojanja, Bitef teatar otvara svoja vrata u Noći muzeja i podseća na tri decenije bez svoje osnivačice – neponovljive Mire Trailović, Gospođe iz velikog sveta, koja je prodrmala pozorišnu scenu celog regiona i na sebi svojstven način se izborila za slobodu na daskama koje život znače. Ali i izvan njih!

Prošetaj se iza pozorišnih kulisa, zablistaj na velikoj sceni i oslušni tri glasne decenije našeg najznačajnijeg avangardnog pozorišta. Kroz vođene ture doživi ovo pozorište iz različitih uglova, na tragu sasvim različitih priča i oseti duh bitefovske slobode o kojoj je pričala cela Evropa.

U 18.00, 20.00 i 22.00 Vođene ture

U 18.45, 20.45 i 22.45 Arhivski snimak  RTS-ovog prenosa svečanog otvaranja pod nazivom "Rađanje pozorišta"

Bitef teatar Skver Mire Trailović br. 1

Bitef teatar je avangardno pozorište smešteno u živopisan teatarski prostor rekonstruisane evangelističke crkve, u samom srcu Dorćola.

Još od osnivanja 1989. godine, ideja Bitef teatra bila je širenje uticaja festivala BITEF, otkrivanje novih pozorišnih tendencija u našoj sredini, kao i pružanje prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza.

Bitef teatar je pozorište umetnika- istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište koje stvara kulturu ne sakrivajući se iza dominatnih kulturnih modela.

Ono je tu da tokom pozorišne sezone održava duh festivala BITEF u Beogradu.

Vrata Bitef teatra otvorena su za sve vidove scenskog izraza koji svoje utočište nema ni na jednoj drugoj beogradskoj sceni. Poklanjajući naročitu pažnju teatru pokreta, savremenom plesu ali i najnovijim dramskim tekstovima iz zemlje i sveta Bitef teatar je pozorište čiji se repertoar razvija u više pravaca.

To je pozorište mladih intelektualaca. Of scena koja okuplja avangardne umetnike i trupe dajući im prostor za igru, rad i umetničko usavršavanje.

Organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, Bitef teatar nema stalno zaposlen umetnički ansambl. Reditelji, glumci, pisci, igrači, muzičari i producenti angažuju se na konkretnim projektima što se pokazalo kao najefikasniji način funkcionisanja pozorišta.

U Bitef teatru je zaposlen mali broj odabranih ljudi koji istovremeno rade na organizaciji festivala BITEF i kao tehničko-logistički servis za umetnike koji tokom sezone rade u ovom pozorištu.

Osim produciranja predstava, Bitef teatar umetnicima koje okuplja pruža i mogućnost edukacije kroz različite seminare, radionice i tribine. Zato je Bitef teatar pozorište koje neprestano raste, otvoreno ka najrazličitijim vrstama novog, svežeg, hrabrog i drugačijeg scenskog izraza.

telefon: 011 32 20 176 e-mail: bitef@bitef.rs website: https://teatar.bitef.rs

U okolini

2 U ogledalu
U ogledalu Etnografski muzej
3 Ogledalo u običajima
Ogledalo u običajima Etnografski muzej
4 Poezija uživo! Stihovi koji pomeraju granice
Poezija uživo! Stihovi koji pomeraju granice Zadužbina Ilije M. Kolarca
5 Koračaj slobodno!
Koračaj slobodno! Jugoslovenska kinoteka