Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Vršac

Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Hilandar kroz vekove

Hilandar kroz vekove

Gradska biblioteka Vršac u okviru „Noći muzeja“ organizuje predavanje pod nazivom „Hilandar kroz vekove“ fotografa Rajka R. Karišića, koji će svoj rad predstaviti putem fotografija na dijapozitivima.

Rajko R. Karišić je dobitnik mnogih nagrada, među kojima se izdvajaju Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Godišnja nagrada ULUPUDS-a, Oktobarska nagrada grada Vrbasa i mnoge druge; takođe, tokom 45 godina bavljenja fotografijom donirao je oko 700 opremljenih fotografija manastirima Hilandar, Studenica, Bođani, Velika Remeta itd.

Predavanje je predviđeno za 19 časova.

Gradska biblioteka Svetosavski trg 2

Gradska biblioteka u Vršcu je institucija sa dugogodišnjom tradicijom u ispunjavanju svoje misije zadovoljavanja kulturnih i obrazovnih potreba građana u sredini u kojoj su prisutne i druge značajne institucije kuture i čije je delovanje dovelo do toga da Vršac kao grad u celini postane značajan kulturni centar u zemlji.

Biblioteka raspolaže fondom od preko 200 000 monografskih i serijskih publikacija. U mogućnosti je da pruži na raspolaganje svojim korisnicima bogat fond stare i tekuće periodike, fond dečje knjige, stručnu literaturu iz raznih oblasti znanja, referensnu zbirku, popularnu stranu i domaću književnu produkciju i zavičajnu građu iz fonda Banatika.

Gradska biblioteka u Vršcu je svoj rad organizovala preko nekoliko odeljenja i službi: Pozajmno odeljenje za odrasle, Pozajmno odeljenje za decu, Odeljenje obrade i kataloga, Odeljenje Zavičajnog fonda(Banatika), stare i retke knjige, Služba za opšte, administrativne, materijalno – finansijske i pomoćne poslove.

U sklopu Biblioteke postoji Čitaonica (na Dečjem i Odeljenju za odrasle), Knjigoveznica i Salon knjige, prostor u kome se odvijaju najraznovrsniji kulturni i obrazovni programi kojima se u Gradskoj biblioteci posvećuje velika pažnja(promocije, književne večeri, predavanja, tribine, koncerti).