Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

Lazarevac

Noć muzeja, 16. maj 2020. od 16:00 do 24:00

„Budi i ti umetnik, mali revolucionar“

„Budi i ti umetnik, mali revolucionar“ - dečji likovni atelje na otvorenom

„Budi i ti umetnik, mali revolucionar“

„Noć muzeja“ za najmlađe - inspirisani malim, svakodnevnim odlukama da nam život bude lepši, vedriji, srećniji dajemo sebi umetničku slobodu da budemo kreativni.

Moderna galerija Karađorđeva 29

Prva likovna galerija "Savremenici" u Lazarevcu je otvorena, sad već davne, 1970. godine, posle sklapanja ugovora izmedju grada Lazarevca i kolekcionara, gospodje Leposave Lepe Perović, koja je gradu poklonila deo svoje kolekcije od šezdeset i dva umetnička dela, uglavnom jugoslovenskih umetnika XX veka. Medjutim, zbog neadekvatnih uslova galerija je nakon nekoliko godina zatvorena, a cela kolekcija prebačena je u depo Centra za kulturu Lazarevac.
 28. juna 2002. godine, na inicijativu i ličnim zalaganjem dr Milije Belića,slikara i teoretičara umetnosti, tadašnjeg predsednika Komisije za kulturu opštine Lazarevac, u adaptiranom prostoru nekadašnje robne kuće "Kolubara", na prvom spratu, uz otvorena je Moderna galerija.
 Osnovni zadatak galerije je čuvanje,zaštita i izlaganje dela iz Legata Lepe Perovic, ali i sistematsko sakupljanje, čuvanje i izlaganje dela moderne i savremene srpske umetnosti.
 Galerija funkcioniše kao izdvojena, radna jedinica Centra za kulturu, nalazi se na površini preko 1100m2.
 Fizički odvojena od Centra, galerija je smeštena na spratu tržno-informativnog centra u pešackoj zoni grada. Podeljena je na tri izlagačke celine. U prvoj se nalazi stalna postavka galerije, u kojoj su izložena dela iz Legata Lepe Perović i kolekcije savremene srpske umetnosti. U drugom delu izložena je arheološka postavka, dok je treći namenjen za žirirane izložbe akademskih umetnika na osnovu odluke Saveta galerije(DimitrijeTadić, umetnički direktor galerije).

telefon: +381 11 8120 900 e-mail: modernagalerijalazarevac@yahoo.com website: http://www.czklazarevac.rs

U okolini