Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Zabrežje

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

„vOdOm“ izložba i isijavanje

„vOdOm“ izložba i isijavanje

"vOdOm" je projekat otpočet u saradnji sa Macura muzejom u okviru festivala Oslobadjanje 2015. godine. Podrazumeva isijavanje umetnosti na Savu i Dunav. Inspirisan je i potaknut pronalaženjem djuleta iz bombardovanja tokom Prvog rata koje je palo na krov istorijske zabreške kapetanije u nekadašnjoj luci i carini na Zabrežju.

Cilj projekta "vOdOm" je novo umetničko povezivanje naroda i umetnika na Savi i Dunavu sa ciljem dokaza prirodi da možemo produkovati umetnost zajedno."vOdOm" umetnost je stoga molba prirodi da se ne ponovi poplava koja je u Obrenovcu bila posebno tragična. U okviru "vOdOm" izložbe će biti prezentovano austrougarsko djule, kolekcija fotografija Darka Bjelanovića poliedara Leonarda Da Vinčija izloženih na Zabreškom gradu koje su "isijane" na Savu 2015. Biće izložena knjiga Arčibalda Rajsa u kojoj je opisao granatiranje Zabrežja sa posvetom u godini njegove smrti uz video instalaciju. Uz prateću izložbu Gorana i Jovana Rakića biće eprikazaninjihovi filmovi, kao i film "Cern" Nikolausa Gejrhaltera. Otvaranje je uz koncert KUD "Dragan Marković".

UG „Perilo Zabrežje“ Savska 192A

UG“Perilo Zabrežje“ www.zabrezje.rs postoji od 2010. i bavi se kulturom i istorijom  na dve lokacije na kojima se odvijaju naše aktivnosti: „Perilo-kulturnom centru i spomen izletištu“ i „Zabreškom gradu-muzeju na otvorenom“ na Zabrežju, 30 kilometara uzvodno od Beograda. Perilo  smo pretvorili u spomen izletište, sa dva sportska terena,postavili spomen tablu i time mapirali mesto početka srpske diplomatije. Na Zabreškom gradu smo sproveli za 3 godine ukupno 79 programa kulture medjunarodnoga karaktera na festivalu Oslobadjanje .  Na manifestacijama prezentujemo „Perilo kolekciju“ koja ima višestruki značaj: medjunarodni, istorijski, naučni i avangardni (predmeti Travelera Miloša Somborskog i diplome Svetozara Varićaka iz perioda suživota sa Ajnštajnima u Cirihu), nacionalni(predmeti iz zaostavštine porodice u čijoj kući je počela srpska diplomatija i violina osnivača Obrenovačkog crkvenog hora iz druge polovine 19.  veka koja se svira na manifestacijama).  Perilo kulturni centar ima dve galerije i rezidencijalni deo.

telefon: 063 77 0 77 41 e-mail: oslobadjanje@gmail.com website: http://www.zabrezje.rs

U okolini