Noć muzeja

Neustrašivi Zmaj i omiljeni čika

Stalna postavka i izložba slika

Istorija medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti u oblasti medicine kroz vekove (ulje na platnu, kombinovana tehnika) autora Stanka Majranovića.

Uz njegove stihove lepše se raslo, a detinjstvo je bilo znatno mirisnije uz listanje njegovog „Nevena“ i gledanje istoimene kultne serije! Književnik i lekar Jovan Jovanović Zmaj jedan je od omiljenih srpskih pesnika za decu i svakako jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma. Čika Jova Zmaj čeka te u Noći muzeja da ti pokaže svoja brojna izdanja, od kojih neka sadrže i njegove odlične ilustracije, kao i brojeve kultnog časopisa „Neven“ koji je izlazio od 1880. do 1908. godine. Pritom će ti otkriti i neke manje poznate zanimljivosti o sebi, svojim lekarskim danima ali i tome kakve on ima veze sa nastankom prve razglednice na svetu!

Zanimljivo: Čika Jova Zmaj bio je prvi srpski književnik čija su dela prevedena u Americi, a preveo ih je Nikola Tesla lično!

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" Mali Kalemegdan 1

Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić" osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića. Osnovni cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima da „Širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu".

„Cvijeta Zuzorić" je imala tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost; za svaku je postojao odbor i žiri. Na planu likovnih umetnosti Udruženje je razvilo široku aktivnost, tako da je umetnički život izmedju dva rata na različite načine bio vezan za ovo Udruženje. Godine 1928. Udruženje je ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je od dobrotvornih priloga izgradilo Umetnički paviljon na Kalemegdanu po projektima arh. Branislava Kojića.

Prva izlagačka sezona bila je 1928/9. Drugi svetski rat prekinuo je aktivnost „Cvijete Zuzorić" a rad Paviljona obnovljen je 1945.godine i dat na upravu ULUS-u. Od tada u Paviljonu se svake godine organizuju izložbe i druge manifestacije koje svojim sadržajem, karakterom i načinom predstavljanja doprinose razvoju likovne i primenjene umetnosti i širenju likovne kulture.

telefon: 011 2621585 e-mail: ulus@verat.net website: http://www.ulus.org.rs|www.ulus.org.rs