Noć muzeja

Kako se stvara pesma?

Stalna postavka i izložba slika

Istorija medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti u oblasti medicine kroz vekove (ulje na platnu, kombinovana tehnika) autora Stanka Majranovića.

Biblioteka „MilutinBojić“ izložiće po prvi put u javnosti radnu verziju antologijske pesme "Plavagrobnica", kao i rukopise još nekoliko značajnih pesama Milutina Bojića koji se, kao i radni rukopis "Plave grobnice", umnogome razlikuju od konačnih verzija.

Javnosti će biti predstavljeni i legati koje je Biblioteka "MilutinBojić" ustanovila – pre svih legat čuvenog profesora Miroslava Minje Dedića, koji je odškolovao generacije najboljih srpskih glumaca.

Biblioteka „Milutin Bojić“, Ilije Garašanina 5

Biblioteka „Milutin Bojić“ osnovana je 1957. godine. Osnivač je Grad Beograd. Reč je o samostalnoj ustanovi kulture koja nije (kao većina beogradskih biblioteka) u sastavu Biblioteke grada Beograda. Biblioteka ima 11 ogranaka, sve na teritoriji gradske opštine Palilula. U centralnom objektu bibilioteke u Ilije Garašanina 5 održava se kulturno-umetnički program „Slobodno kod Bojića“ - tribine, predstavljanja knjiga, koncerti, izložbe. Biblioteka ima spomen-čitaonicu Milutina Bojića, sa stalnom postavkom prvih izdanja Bojićevih knjiga. U biblioteci se čuvaju i Bojićevi rukopisi, uključujući rukopis čuvene Bojićeve pesme „Plava grobnica“. Biblioteka je ustanovila i nagradu „Milutin Bojić“ koja se dodeljuje mladim pesnicima. Biblioteka je osnovala i digitalnu biblioteku www.digitalna.milutinbojic.org.rs, u okviru koje se nalaze digitalizovana dela Milutina Bojića, zavičajna zbirka Palilula, kao i drugi sadržaji. Biblioteka ima i izdavačku delatnost (objavljena dela Milutina Bojića).

telefon: 011/3242-418 e-mail: biblioteka@milutinbojic.org.rs website: http://www.milutinbojic.org.rs/|www.milutinbojic.org.rs