Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Sombor

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Zvuk i muzika kao igra

Zvuk i muzika kao igra

Na ovoj postavci nastavnici i đaci niže i srednje muzičke škole predstaviće sledeće instrumente/uređaje:

Teremin (prvi elektronski instrument) – posetioci će moći da sviraju na njemu i da saznaju kako on funcioniše

Arduino klavir - učenici koji su članovi sekcije za programiranje i robotiku u OŠ "Dositej Obradović" demonstriraće ovaj klavir koji svira kada prstom dotaknemo tečnost u čašama od kojih je ovaj klavir sačinjen. Radi na principu ekrana mobilnih telefona osetljivih na dodir. 

Pretvaranje audio signala u MIDI – od strane nastavnika i đaka sa smera Dizajn zvuka posetioci će saznati kako ova tehnologija funkcioniše i putem mikrofona će moći da otpevaju tonove koji će iz zvučnika izaći kao zvuk nekog instrumenta (napr. klavir, harfa, violina itd.)

Auto tune program – posetioci će imati priliku da se oprobaju u pevanju iako možda za to do sada nisu imali nikakvog talenta. 

Igranjem društvene igre "Muzika kao igra" učenici sa Teoretskog smera upoznaće posetioce sa istorijom muzike, kompozitorima, delima, epohama... Sa posetiocima će zajednički komponovati i svirati učenici sa Vokalno-instrumentalnog smera, a Etno smer će realizovati interaktivnu radionicu za najmladje "Napravi/nacrtaj i ukrasi". Suština je približiti deci svet muzike na bajkovit i zanimljiv način.

Pored ovoga posetioci će dodatno moći da slušajući "dožive" moć stereo zvuka kao i reverba prostorije. Na panelima će biti ištampani kratki tekstovi o Lavu Sergejeviču Tereminu, MIDI tehnologiji, reverbu, stereo zvučnoj slici, muzičkim instrumentima i epohama. Na video bimu će se prikazivati snimci korišćenja teremina kroz decenije i video o foley zvuku.

Izložba je namenjena svim uzrastima a posebno je zanimljiva deci.

Muzička škola ,,Petar Konjović" Venac Petra Bojovića 9

Muzička škola je osnovana 1921. godine pod okriljem Somborskog pevačkog društva. Idejni tvorac i pokretač bio je advokat Jovan Joca Lalošević, dugogodišnji predsednik Somborske srpske pevačke družine, vodeća javna i politička ličnost Sombora u tom periodu. On je 22. januara 1921. godine sačinio Pravila muzičke škole u Somboru gde uz ostalo stoji da «Somborska Srpska Pevačka Družina, a po odobrenju Gospodina Ministra Prosvete, otvara Muzičku školu u Somboru. Cilj ove Škole je da neguje vokalnu i instrumentalnu muziku i sprema ne samo pevače i svirače nego i učitelje pevanja i sviranja». 8.aprila 1921. godine Ministarstvo prosvete usvaja Pravila i nastavni plan program. Potpisnik tog dokumenta je tadašnji načelnik umetničkog odeljenja ministarstva prosvete Branislav Nušić.
Danas se u okviru škole nalazi: muzičko zabavište (popularni „cicibani"), osnovna muzička škola u okviru koje postoje sledeće klase: klavir, harmonika, violina, viola, violončelo,gitara, tambura, flauta, oboa, klarinet, truba, solo pevanje, tradicionalno pevanje i sviranje, jazz (fakultativno). Srednja muzička škola u okviru koje su organizovana četiri obrazovna profila: muzički izvođač (instrumentalisti ili solo pevanje), muzički saradnik- teoretičar, muzički saradnik - etnomuzikolog, dizajner zvuka.

telefon: 025/412-054 e-mail: mspks@sbb.rs website: http://www.petarkonjovic.edu.rs