Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Vladarke i supruge

Vladarke i supruge

Marija je volela brze četvorotočkaše, uživala je u cigaretama i lovu. Julija je zbog druge ljubavi prokockala svoj „obećavajući“ kraljevski brak. Natalija je morala da se pomiri sa tim da će se njen sin venčati sa udovicom i nerotkinjom, budućom kraljicom Dragom, što je za ono vreme bilo dovoljno da pokrene lavinu glasina i zakulisnih priča. Međutim, sve one, srpske vladarke iz dinastija Obrenović i Karađorđević bile su dovoljno mudre i hrabre da se uhvate u koštac sa istorijskim dešavanjima i brojnim predrasudama, trudeći se da uspostave nova pravila igre! Upoznaj njihovu svakodnevicu, njihova zanimanja i bitke koje su vodile iz dana u dan, a koje su nepravedno skrajnute iz udžbenika istorije. Samo u Noći muzeja, kao uspomenu na ovo kraljevsko druženje, ponesi i fotografije sa kneginjama Ljubicom i Persidom, kraljicom Natalijom ili Marijom.

Autorke izložbe: Angelina Banković i Milena Andrejić

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" Mali Kalemegdan 1

Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić" osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića. Osnovni cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima da „Širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu".

„Cvijeta Zuzorić" je imala tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost; za svaku je postojao odbor i žiri. Na planu likovnih umetnosti Udruženje je razvilo široku aktivnost, tako da je umetnički život izmedju dva rata na različite načine bio vezan za ovo Udruženje. Godine 1928. Udruženje je ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je od dobrotvornih priloga izgradilo Umetnički paviljon na Kalemegdanu po projektima arh. Branislava Kojića.

Prva izlagačka sezona bila je 1928/9. Drugi svetski rat prekinuo je aktivnost „Cvijete Zuzorić" a rad Paviljona obnovljen je 1945.godine i dat na upravu ULUS-u. Od tada u Paviljonu se svake godine organizuju izložbe i druge manifestacije koje svojim sadržajem, karakterom i načinom predstavljanja doprinose razvoju likovne i primenjene umetnosti i širenju likovne kulture.

telefon: 011 2621585 e-mail: ulus@verat.net website: http://www.ulus.org.rs