Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Vekovima kasnije

Vekovima kasnije

Bilo da je u pitanju žrtvenik iz rimskog doba obavijen pričama i legendama ili pak lavlja glava sa Terazijske česme, blago koje krije ovo kalemegdansko zdanje od neprocenjive je vrednosti! Brojni predmeti, baš kao i priče uzidane u bedeme beogradske tvrđave, provešće posetioce kroz nekoliko vekova burne istorije koja se odigravala na ušću Save u Dunav. Posebno mesto u ovoj noći zauzeće predstavljanje stotinama godina stare česme Mehmed-paše Sokolovića, kojoj je odnedavno vraćen stari sjaj.

 

U 20.00 i 22.00 Šta je krila česma? Stručno vođenje arheologa od zgrade Zavoda do rimskog bedema i česme Mehmed-paše Sokolovića.

Od 22.00 do 01.00 DJ Chavo Loco pušta muziku na platou ispred ulaza u Zavod.

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica „Mali arheolog“

Nakon prvih koraka i reči, vreme je i za prva arheološka istraživanja! Upoznajte mališane sa svetom arheologije - od pronalaska zakopanog blaga do upoređivanja i analiziranja iskopina uz pomoć alatki kojima se služe pravi arheolozi.

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica „Nasleđe za decu“

Kako su nastajali danas čuveni spomenici kulture, koliko smo o njima vodili računa i na koji način možemo da ih sačuvamo za nove generacije? 

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Kalemegdan 14

Zavod za zaštitu spomenika kulture smešten u zgradi bivšeg Vojnog muzeja u Gornjem gradu Beogradske tvrđave.Već u prvim godinama rada, pored donošenja rešenja o zaštiti spomenika kulture, Zavod je izvodio radove na konzervaciji i restauraciji najugroženijeg arhitektonskog i arheološkog nasleđa, evidentirao nove arheološke lokalitete, pojedinačne arhitektonske objekte, ambijentalne urbane i ruralne celine, javne spomenike i zbirke, znamenita mesta.Prioritet u programskoj orijentaciji bilo je publikovanje saznanja o kulturnom nasleđu Beograd, a ova aktivnost je smatrana za najadekvatniji način njegove zaštite.

telefon: 3287-557, 3287-420 e-mail: office@belgradeheritage.com website: http://www.beogradskonasledje.rs