Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Uspomene i grafički dizajn - Budi umetnik!

Uspomene i grafički dizajn - Budi umetnik!

Od studentskih početaka u Poljskoj, preko kultnih plakata za JDP i Narodno pozorište, do radova za čuvena Nolitova izdanja i omota ploča uz koje su stasavale generacije, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas i uz pomoć nesvakidašnjeg grafičkog rukopisa suptilno nam usadilo ideje novog, savremenog, drugačijeg. Zaključno sa zbirkom ilustrovanih plakata koju je 2012. godine Bata Knežević poklonio Narodnoj biblioteci Srbije, prošetaj se kroz decenije naše prošlosti i sadašnjosti, oblikovane Batinim vizijama.

 

U 21.00, 22.00 i 23.00 - Druženje sa Batom

U 17.00, 19.00 i 21.00 - Kreativna radionica kaligrafije.

Radionicu vodi Silvana Ručnov

U cilju savladavanja veštine i umetnosti lepog pisanja na papiru pisaljkom od trske i mastilom, na radionici će biti predstavljeni stari srpski rukopisi Odeljenja za arheografiju Narodne biblioteke Srbije.

18.00 Koncert: Majski Master artovci. Program: Šopen, Paganini, Krajsler...

20.00 Koncert: Zvučne zrake i performans „telesnih udaraljki“ aktualizuje zapostavljeni instrument,  ljudsko telo i raznovrsne zvukove i nivoe komunikacije koje nam ono omogućava.

Narodna biblioteka Srbije Skerlićeva 1

Narodna Biblioteka Srbije, najstarija institucija kulture u Srbiji, ove godine obeležava važan jubilej – 180 godina od osnivanja. U svojoj dugoj istoriji, izgrađivana, premeštana, uništavana, uspevala je da prikupi, sačuva, zaštiti i prezentuje nacionalno nasleđe. Pored vrednih i starih srpskih rukopisnih i štampanih knjiga, Narodna biblioteka Srbije u svojim fondovima čuva i brojna strana izdanja monografskih i serijskih publikacija. Čuvajući obavezni primerak svake štampane publikacije, Biblioteka predstavlja svojevrstan muzej knjige, a muzejsku funkciju imaju i posebne zbirke u kojima se čuvaju stare fotografije, karte, gravire, muzikalije, gramofonske ploče, knjige, legati i rukopisi poznatih ličnosti, plakati i dokumentacioni materijal. Pored redovne konzervacije, Narodna biblioteka Srbije već duži niz godina digitalizuje svoje raznovrsne fondove sa ciljem zaštite i prezentovanja bogatog kulturnog nasleđa koje joj je povereno na čuvanje. U sklopu Narodne biblioteke Srbije radi veći broj agencija za standardne međunarodne brojeve. Saradnja sa izdavačima, kako u zemlji, tako i inostranstvu, brojni poslovi na usavršavanju struke i stručnjaka, bogati kulturni programi, samo su deo široke delatnosti moderne biblioteke 21. veka, koje Narodna biblioteka Srbije jeste.

telefon: 011 2451 242 e-mail: nbs@nb.rs website: http://www.nb.rs