Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Bela Crkva

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Tragovi predaka

Tragovi predaka

Umetnički performans u Etno muzeju Čeha u Češkom Selu pod nazivom „Tragovi predaka“.

Umetnička interakcija sa publikom pod nazivom „Duh Čeha“u selu Kruščica kod Bele Crkve.

Etno muzej Čeha pretežno je etnografskog karaktera sa osnovnom idejom očuvanja nacionalnog identiteta  češkog  naroda. Kroz umetnički performans posetioci će se upoznati sa dokumentarnim materijalom pod nazivom “Tragovi  predaka” vezanim za ovo najmanje selo u Vojvodini.

Umetnička interakcija sa publikom pod nazivom „Duh Čeha“ prikazaće dečije viđenje sopstvenog kulturnog nasleđa. Interakcija sa publikom biće ostvarena kroz zajedničko izvođenje čeških pesama za decu koje su vrlo melodične i pevljive te omogućavaju lako uključivanje publike. Ovi dodatni sadržaji predvidjeni za Noć muzeja inspirisani su poštovanjem tradicije ali istovremeno predstavljaju pobedu češkog kulturnog identiteta koji opstaje na  ovim prostorima gotovo dve decenije.

 

Etno-muzej Češko Selo Jana Husa 2

Etno muzej u Češkom selu, nedaleko od Bele Crkve, pretežno je etnografskog karaktera sa osnovnom idejom očuvanja nacionalnog identiteta češkog naroda na ovim prostorima. Sam muzej je svečano otvoren za javnost 2011. godine, a u sklopu muzeja se pored stalne etnološke postavke nalazi i prostor za povremenu izlagačku delatnost. Nacionalni savet češke nacionalne manjine je institucija koja se stara o očuvanju i predstavljanju značaja Čeha i njihove kulture na ovim prostorima.