Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Smed. Palanka

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Tradicija pobeđuje vreme!

Tradicija pobeđuje vreme!

Postojanje Kulturno umetničkog društva "Abrašević" iz Smederevske Palanke dugo 112 godina vreme nije moglo da pobedi. Puno puta u svojoj istoriji rad "Abraševića" je, usled spoljnih pritisaka i prilika, bio zabranjivan, menjane su lokacije u kome su se članovi okupljali i stvarali kulturni sadržaj a neretko se pribegavalo i promeni imena, tek da se na trenutak zavara želja istorijih prilika da "Abrašević" baci u zaborav. Fotografije, svedočenja, novinski članci i drugi dokumenti koji potvrđuju istrajnost "Abraševića" tokom godina, biće izloženi u Noći Muzeja.

Takođe, prikazaćemo i deo narodnih nošnji koji je uspeo da pronađe put do naših prostorija i tako pobedi modernizaciju i naizgled nepobedivi zub vremena.

KUD Abrašević Vuka Karadžića 15

Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ iz Smederevske Palanke važi za jedno od najstarijih kulturnih institucija svoga kraja. Prvi zvaničan nastup imalo je za Prvi maj davne 1905. godine a korene vuče od starijeg pevačkog društva „Šumadija“ sa kraja XIX veka. U svojoj dugogodišnjoj i burnoj istoriji, društvo je bilo više puta zabranjivano, lokacije menjane pa čak i zvaničan naziv Društva, ali je duh očuvanja tradicije i kulturnog života opstajao i pobeđivao sve nedaće.

U svom programu, KUD „Abrašević“ ima koreografije sastavljene od autentičnih igara iz krajeva širom Srbije, a najviše iz svog kraja – Donje Jasenice. Takođe, narodni orkestar i grupa pevača neguju i čuvaju od zaborava pesme i melodije sa početka XX veka.

U svom fundusu nalaze se primerci nošnji sakupljani pre svega sa prostora Donje Jasenice stari skoro jedan vek.

telefon: 064/5021164 e-mail: gkudabrasevic@gmail.com website: https://www.facebook.com/AbrasevicSP/