Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Svi putevi vode u Rim, ali preko Beograda

Svi putevi vode u Rim, ali preko Beograda

Samo u Noći muzeja rukuj se sa rimskim legionarima drevnog Singidunuma i upoznaj sa Hekatom, boginjom podzemnog sveta koja čuva ključeve Hada! Burna prošlost naše zemlje, koja je dala čak sedamnaest rimskih imperatora, protkana je brojnim legendama, pričama i predanjima dovoljno uzbudljivim da drže publiku prikovanu kako za stranice knjiga tako i za televizijske kanale! Pogledajte i najekskluzivnije fotografije beogradskog podzemlja. Kroz podzemni svet Beograda povešće vas tim UNDERГРАД, legionari Collegiuma SPQR i TALIJA Art.

Trajanje programa: do 20.30

Zanimljivo: Ostaci raskošnog rimskog hrama posvećenog antičkoj boginji Hekati pronađeni su u samom centru Beograda i nalaze se u Barutani!

Barutana

Ukopan je u steni zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije. Oko ove građevine, sredinom XVIII veka izgrađen je izuzetno jak zaštitni bedem. Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda, Kosmaja i Kostolca. U Velikom barutnom magacinu ili Barutani povremeno se održavaju koncerti i pozorišne predstave.

telefon: 26 20 685 e-mail: office@beogradskatvrdjava.co.rs website: http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/Veliki-barutni-magacin_2446-53_1872