Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Kovačica

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Sjaj - kosmos Stivena Hokinga

Prezentacija, radionica i izložba.

Sjaj - kosmos Stivena Hokinga

U saradnji sa učenicima i uz stručne savete profesorke fizike u osnovnoj školi, prirediće se prezentacija o Stivenu Hokingu, brilijantnom engleskom teoretskom fizičaru koji radi na tzv. „teoriji svega“. Njegovi napori još nisu dali rezultate, ali njegov napor da u tome uspe, uprkos teškoj bolesti, inspiriše astronome i fizičare širom sveta u njihovom radu... Pobednik. Radionica koja će se organizovati imaće za cilj interaktivno uključivanje posetilaca u izradi njihovog malog mikro kosmosa (od različitog materijala). Izložba će prezentovati publikacije o Stivenu Hokingu, ali i o svemiru, na srpskom i slovačkom jeziku.

Organizator: Opštinska biblioteka Kovačica ogranak Padina.

Suorganizator: Osnovna škola Maršal Tito Padina;

Mesto održavanja: aula osnovne škole Padina, Trg oslobođenja 22.

19:00 do 22:00 trajanje programa

Naziv: Samo moj svet –izložba slika naivne umetnosti slikarki iz Padine. U prostoru etno kuće u Padini, biće postavljena izložba slika( oko 30 eksponata) pet slikarki naivne umetnosti iz Padine.

19:00 Svečano otvaranje izložbe

Organizator: Udruženje žena Padina Suorganizatori: Opštinska biblioteka Kovačica, ogranak Padina i osnovna škola Maršal Tito Padina;

Mesto održavanja programa Etno kuća u Padini, Trg oslobođenja 18.

 

Opštinska biblioteka Kovačica ogranak Padina Trg oslobođenja 1

Opštinska biblioteka Kovačica ogranak u Padini ima svoje prostorije u zgradi Doma kulture i uzima učešće  kao suorganizator sa Domom kulture ili sam organizuje mnogobrojne programe: od književnih susreta, tribina, izložbi do različitih radionica.  Istorijat biblioteke počinje 1880 godine, kada je osnovano prvo čitalište u Padini. Od tada sve do 1998.g. biblioteka radi u okviru različitih ustanova, udruženja ili organizacija, sa kraćim prekidima u radu. Od 1998g. biblioteka ulazi u sastav Opštinske biblioteke Kovačica kao njen ogranak. Fond biblioteke se sastoji od bibliotečke građe na srpskom i slovačlom jeziku.

Dom kulture Mihal Babinka ima početke svog rada u okviru Mesnog odbora Matice slovačke u Jugoslaviji, 1933. g. Kao posebna ustanova osnovan je 1960.g. Nova zgrada Doma kulture otvorena je 1982.g. Ime Mihal Babinka dobio je u znak sećanja na padinskog pesnika, književnog, dramskog kritičara, prevodioca i novinara Mihala Babinku. Pri Domu postoje i aktivne su sekcije:folklorna ( ansambli odraslih, mladih i dečji), pevačkih grupa, orkestar, dramska sekcija. Najdužu tradiciju ima dramska sekcija. Prva pozorišna predstava u Padini izvedena je 1919.g. U avgustu 2011.g. iz ove sekcije osniva se udruženje pod nazivom Padinsko amatersko pozorište – Nova scena.

  U Galeriji Doma kulture osim stalne postavke slika, slikara naive, organizuju se izložbe fotografija, književne tribine, prezentacije knjiga, književni susreti . U Galeriji se održavaju izložbe i drugih udruženja iz mesta, kao i izložbe iz zavičajne zbirke biblioteke kao i gostujuće izložbe.

telefon: 013/667-235 e-mail: biblioteka.padina@gmail.com website: http://www.biblioteka-kovacica.org.rs

U okolini