Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Ruke koje su gradile veterinu

Ruke koje su gradile veterinu

Da li znaš da je prva žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera bila poreklom iz Srbije? Ekskluzivno u Noći muzeja upoznaj se bliže s Jovankom Bončić, koja je uprkos brojnim preprekama svoju diplomu stekla još davne 1913. godine! Posebno mesto u njenoj zaostavštini zauzima i zgrada Fakulteta veterinarske medicine. Predstavljamo ti i prof. dr Vladetu Simića, osnivača Fakulteta veterinarske medicine, koji je uz svoju profesionalnu karijeru vreme ispunjavao i najrazličitijim neobičnim hobijima. Njegovu priču nadopuniće skeleti brojnih domaćih i divljih životinja, od kojih mnogi, poput skeleta konja vojvode Petra Bojovića koji je prošao albansku golgotu, imaju istorijski značaj!

 

ZANIMLJIVO: prof. dr Vladeta Simić, koji je rođen u Leskovcu bio je strastveni fudbaler. U svoj rodni grad je odneo prvu pravu loptu i osnovao fudbalski klub "Sinđelić" u Nišu.

17.00 – 21.00 Dečji sadržaj: Digitalna slagalica za male veterinare

Izazivamo te da u virtuelnom svetu sklopiš skelete koji su te dočekali u našem muzeju. Ako ti to pođe za rukom, čekaju te i vredna saznanja o tvojim omiljenim životinjama!