Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Kruševac

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Ratnici plamena

U okviru XV Noći muzeja, Alternativni kulturni centar Gnezdo Vam predstavlja izložbu oklopa autora Stevana Stevanovića, pod nazivom RATNICI PLAMENA!

Ratnici plamena

Izložba predstavlja pregled artefakta, prevashodno oklopa i oružja, kao i propratnog kostimografskog materijala i scenografskog aksesoara na temu Plamenih vitezova, ratnika i ratnica smeštenih u epsko-fantastičnom okruženju iz bajkovitog pseudo srednjovekovnog sveta.

Sam dizajn oklopa predstavlja genezu istorijskih stilova i epoha karakterističnih za podnevlje današnje Srbije sa svim razvojnim slojevima a stilizovano u jedinstvenu formu prema mašti autora. Od antičkog shvatanja hiperboreje, od korintskih stilskih odlika do ranohrišćanskih elemenata preklopljenih sa elementima romanike i gotike, kao i krajnjeg uticaja italijanske renesanse i germanske inovacije i konstruktivnih rešenja artikulisanih pločastih oklopa dosredine 15. veka uklopljenih u bajkovitu i mračnu srednjovekovnu formu. 

Autor Stevan Stevanović

 

AKC Gnezdo Živorada Stankovića bb

Alternativni kulturni centar "Gnezdo" je umetnički prostor namenjen oživljavanju i promovisanju savremene umetnosti kroz izložbe, festivale, svirke, bioskop, diskusije i radionice. Gnezdo je mesto okupljanja i povezivanja mladih sa ciljem budjenja i razvijanja njihovih kulturnih potreba i njihovog uključivanja u kreiranje i osmišljavanje alternativne kulturne scene lokalne zajednice grada Kruševca.

Stalnu postavku u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo čine radovi umetničke grupe Fakiri sa juga, umetnika koji u svom radu istražuju efekte ultraljubičastog svetla. Raspon materijala u kojima rade kreće se od platna, žice, silikona, sundjera, najlona, pa sve do upotrebe samog svetla kao medijuma.