Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Novi Sad

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Pobeda kreativnosti u kulturi

Pobeda kreativnosti u kulturi

"Pobeda kreativnosti u kulturi" predstavlja interesantnu izložbu predmeta, likovnih radova, nakita i fotografija nastalih u svakodnevnom kreativnom osmišljavanju programa u radu sa decom i mladima koje realizuju  maštovite, večito inspirisane, a pre svega obrazovane bibliotekarke koje rade u mreži gradskih i prigradskih ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu. One svakodnevno nadmašuju same sebe, promišljaju sopstvene male pobede, ističu progresivne ideje, boje svojom ljubavlju prema poslu sivilo svakodnevnice, čine svakodnevni život korisnika svojih ogranaka sadržajnijim, vrednijim  i na taj način pokazuju da kultura može da pobeđuje. Posetiocima će  biti ponuđeno da se, bar koji trenutak, i sami stvaraju.

Pridružite nam se i budite sigurni da ćete doživeti jednu sasvim malu pobedu i nadmašiti sebe, čak i ako niste maštoviti!

U foaljeu Gradske biblioteke u Novom Sadu biće postavljena izložba povodom 150 godina zvanične pobede Vukove reforme jezika i pravopisa i 200 godina od objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika sa Srpskom gramatikom u Beču. Cilj izložbe je da posetiocima objasni koliko je bio  značajan  Vuk Stefanović Karadžić u istoriji srpskog jezika  zbog reforme jezika, zalaganju da narodni jezik bude književni, kao i zbog pisanja prvih srpskih gramatika i rečnika. Zvanična pobeda Vukove reforme jezika i pravopisa  bila je 1868. godina.

Tema ovogodišnje manifestacije, omogućila nam je da prikažemo knjige iz različitih oblasti koje su u službi ostvarivanja Pobede i koje je veličaju.

Sve više korisnika nam se obraća sa željom i potrebom da na osnovu tuđih iskustava, koja su preneta na papir, saveta i utemeljenih znanja iz oblasti medicine ostvari Pobedu nad opakim bolestima današnjice. Tim povodom predstavićemo literaturu koja našim korisnicima može pomoći, kako u prevenciji tako i u procesu lečenja. Knjiga može biti podrška na tom teškom putu.

19.00-20.00  Naš gost prof. dr Tihomir Dugandžija,  Institut za onkologiju Vojvodine podeliće sa posetiocima svoja znanja i iskustva iz dugogodišnje prakse. Prezentacijom i dekorom motivisaćemo sve koji tog dana posete Gradsku biblioteku u Novom Sadu, da malim izmenama u svom načinu života naprave veliki korak u očuvanju svoga zdravlja.

Gradska biblioteka Dunavska 1

Gradska biblioteka u Novim Sadu raspolaže fondom od gotovo pola miliona knjiga koje su dostupne korisnicima u 22 pozajmna odeljenja (9 u gradu i 13 u prigradskim naseljima), Zavičajnoj zbirci koja ima karakter muzejske zbirke (sa gotovo 300 spomenika kulture), Informaciono-referalnom centru sa čitaonicom i fondom britanske knjige (referensna, naučna, naučno-popularna i stručna literatura, veliki broj naslova časopisa i knjiga na engleskom jeziku). Takođe, biblioteka omogućava korisnicima pretraživanje elektronskih izvora i tematsko pretraživanje Interneta i baza podataka (KOBSON, EBART, INDOK). Godišnje se u Gradskoj biblioteci realizuje oko 350 kulturnih programa.

telefon: 021 529 415 e-mail: gbns@eunet.rs website: http://www.gbns.rs