Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Palić

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Pioniri filma

Pioniri filma

Specijalne projekcije u najstarijem srpskom Bioskopu Abazija na Paliću, pod nazivom „PIONIRI FILMA“ prikazaće niz filmova različitih formata prvih domaćih reditelja - pionira jugoslovenskog filma Josipa Novaka, kao i pionira filma iz Vojvodine i osnivača jugoslovenske kinematografije Ernesta Bošnjaka, zatim Aleksandra Lifke, Rodoljuba Malenčića, Danila Jakšića i Lazara Velickog.

Ovi kratki igrani, dokumentarni i reklamni filmovi svojim autorskim pečatom prikazuju jedinstvene filmske priče i teme, ali su takođe i istorijski dokument o prvacima domaće kinematografije sa posebnim osvrtom na vojvođanske filmske autore i najznačajnije pionire jugoslovenskog i srpskog filma. Svi filmovi koji će biti prikazani datiraju iz perioda od 1912. godine pa sve do 60-tih godina XX veka.

Projekcije za Noć Muzeja, predstavljaju jedinstvenu priliku da se publika upozna sa najstarijim srpskim filmskim stvaraocima. U okviru Bioskopa Abazija, postoji i kafić gde publika može da uživa u jedinstvenom kulturnom okruženju.

Bioskop Abazija Splitskih Aleja 27

Centar za filmsku umetnost Art & Popcorn iz Beograda zakupio je devastirani i potpuno zapušten objekat Bioskopa Abazija na Paliću u toku 2014. godine, sa namerom da se objekat kulturnog dobra u potpunosti revitalizuje kao i da se u ovom prostoru osnuje i Muzej filmskih festivala i revitalizuje bioskop Abazija u kulturni centar “ABAZIJA- MUZEJ FESTIVALA”. Kao jedinstveni arhitektonski objekat, Abazija čini sastavni deo zakonom zaštićene arhitektonske celine Palićkog jezera. Objekat je od istorijskog značaja a bioskop i kulturni centar Abazija predstavlja veliki kulturni i turistički potencijal. Sa gostujućim izložbenim postavkama i bioskopskom salom i letnjim amfiteatrom za projekcije na otvorenom, bioskop će uskoro preko dana puštati dečije filmove, a u večernjim- redovni bioskopski reperoar. U Bioskopu Abazija svake godine se organizuje Evropski festival filma Palić kao i jedinstveni DEAD LAKE- festival horora i vina.

telefon: 011/2672 004 e-mail: info@artandpopcorn.com website: