Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Sombor

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Otvaranje izložbe „GIORGIO MORANDI“

Otvaranje izložbe „GIORGIO MORANDI“

U saradnji sa "Visconti Fine Art Gallery" iz Ljubljane u toku XV Noći muzeja u galeriji KC "Laza Kostić" Sombor biće otvorena izložba "GIORGIO MORANDI".

Po rečima autora izložbe Žive Škodlar Vujić, izložbu sačinjavaju reprodukcije Morandijevih akvarela koje je 1974. publikovao Zurlini Valeriopod nazivom "50 acquarelli di Giorgio Morandi" Giorgio Morandi, italijanski slikar i grafičar (Bologna, 20.VII.1890 –Grizzana, kraj Bologne, 18.VI.1964). Isprva pod uticajem Sezana i kubista, potom izgradio vlastiti stil smirenog i kultivisanog senzibiliteta. Godine 1916. nastaju prve serije intimističkih i poetskih mrtvih priroda s bocama koje tematski ostaju karakteristične za njegovo slikarstvo. Osim mrtve prirode, slikao je portrete i pejsaže; autor je važnog grafičkog opusa.

Kulturni centar „Laza Kostić" Laze Kostića 5

Kulturni centar "Laza Kostić" osnovan je 28.11.1995. god. odlukom SO Sombor. Sedište ustanove je Venac Radomira Putnika br. 2 kojoj pripada i Galerija u ulici Laze Kostića br. 5.
Kulturni centar je osnovan kao naslednik slavne "Likovne jeseni" i nosi ime najznačajnijeg književnika koji je ikada živeo i radio u Somboru. Kulturni centar je od samog početka upućen da deluje u više od jedne oblasti umetnosti.
Prihvatajući savremeni koncept organizacije kulturnog života okreće se različitim sferama kulturnog stvaralaštva.
Najprepoznatljivija delatnost Kulturnog centra je izložbena aktivnost u jednoj od najboljih malih galerija u zemlji, no rad ustanove ne ogleda se samo u galerijskoj delatnosti: muzički, scenski, književni programi, izdavaštvo, podrška aktivnostima mladih kao i kulturnoumetničkom amaterizmu, daju celovitu sliku o radu ustanove.
Kulutrni centar svojim angažovanjem upotpunjuje predstavu o Somboru kao gradu kulture i umetnosti.

telefon: 025 22-583 e-mail: galerijalk@open.telekom.rs website: http://www.kcsombor.org.rs/