Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Kragujevac

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe skulptura, crteža i grafike vajara Ota Loga

Otvaranje izložbe

Za Muzej ''21. oktobar'' u Kragujevcu vajar Oto Logo je uradio dve ambelmatske skulpture: ''Prodor na Istok'' i ''Smrt mastodonta''. Na izložbi će biti prikazana dela iz umetnikove zaostavštine u vremenskom rasponu od 1950. do 1993. godine.

Otvaranje izložbe je u 20:30 sati.

Večernji obilazak Memorijalnog parka autobusom pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’, uz stručno vođenje kustosa za sve zainteresovane posetioce.

Stručno vođenje kustosa od 18 do 20 sati.

Spomen muzej ,,21. oktobar" Desankin venac bb

Ustanova Spomen-park Kragujevački oktobar osnovana je 1953. godine, na mestu gde su nemački vojnici 21. oktobra 1941. godine, u strašnom zločinu streljali nekoliko hiljada Kragujevčana, muškaraca, žena i dece. Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa četničkim i partizanskim jedinicama 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac. U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika. Prilikom streljanja dosledno je primenjena drakonska odredba iz naredbe generala Franca Bemea od 10. oktobra, u kojoj se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog i 50 za jednog ranjenog nemačkog vojnika ili folksdojčera. Akcija odmazde izvedena je 19. oktobra u okolnim selima Maršiću, Ilićevu i Grošnici, a 20. i 21. oktobra u Kragujevcu. Prema, do sada, prikupljenim podacima, ubijeno je 2794 muškaraca, žena i dece, od toga 415 u selima i 2379 u Kragujevcu.
Osnivanjem ustanove Spomen-park Kragujevački oktobar prostor na kome je izvršeno streljanje pretvoren je u memorijalni park koji zahvata površinu od 352 hektara. Urbanistički projekat uređenja memorijalnog parka delo je arhitekata Mihaila Mitrovića i Radivoja Tomića. Memorijalni park obilazi se kružnim putem, dugim oko 7 kilometara, koji posetioce vodi u doline Erdoglijskog i Sušičkog potoka, gde su izvršena streljanja i gde se nalazi trideset masovnih grobnica. Do sada je nad deset humki urađeno deset spomenika, odnosno skulptoralno-arhitektonskih celina. Centralni spomenik je Spomenik streljanim đacima i profesorima, autora vajara Miodraga Živkovića. Ovaj spomenik postao je simbol Spomen-parka i grada Kragujevca.